De siste årene har det vært to programledere i den internasjonale Grand Prix-finalen. Men i år blir det tre. Fra venstre: Haddy N'jie, Eirik Solbakken og Nadia Hasnaoui.
Foto: NRK
Viser Europa at Norge er en flerkulturell nasjon

Grand Prix løfter integreringen

At to av programlederne for Eurovision Song Contest (ESC) har etnisk minoritetsbakgrunn vil føre til bedre integrering av minoritetsbefolkningen her i landet, mener leder for Rådet av innvandrerorganisasjoner, Akhenaton de Leon.


Utrop nr. 8/2010 (13.05.2010)
Haddy N'jie har norsk mor og gambisk far og er kjent fra gruppa Queendom.
Foto: NRK
Som programledere for verdens største underholdningsshow blir Haddy N'jie og Nadia Hasnaoui blikkfang for et svimlende antall par øyne når de, sammen med Eirik Solbakken, entrer scenen for å lede 120 millioner tv-seere gjennom Eurovision-finalen på Fornebu.

Politisk betydning

Nadia Hasnaoui bodde i Marokko de fire første årene av sitt liv. Hun har tidligere vært programleder for Melodi Grand Prix Junior.
Foto: NRK
Uten at noen behøver å si noe som helst, ser hele Europa, bare ved å kaste et blikk på showets vertskap, at Norge er en flerkulturell nasjon. Signaleffekten er stor og kan komme til å ha politisk betydning langt utover det underholdningsmessige.

– Haddy N'jie og Nadia Hasnaoui har fått en kjempejobb. Som programledere blir de rollemodeller. Det er veldig positivt for nordmenn med minoritetsbakgrunn, siden de ikke har så mange rollemodeller. Vi hører mest negativt om minoriteter gjennom media. Derfor er dette bra for integreringen, sier Akhenaton de Leon.

Ny fase
NRK har tidligere fått kritikk for å slippe altfor få flerkulturelle journalister til på skjermen.

De Leon mener valget av N'jie og Hasnaoui som ESC-programledere er uttrykk for en ny fase i integreringen.

– En ny generasjon flerkuturell ungdom er på vei ut i arbeidslivet. De skal inn i mange forskjellige typer yrker. ESC-valget viser minoritetsungdom at det fins muligheter i dette samfunnet. Norge er klar for etniske minoriteter i alle alle typer jobber. Men det krever hard innsats fra den enkelte, sier han.

Blendahvitt inntrykk
Mange utlendinger tror Norge er en blendahvit nasjon. Turister som kommer til Oslo blir overrasket over mangfoldet. Det finnes vel knapt noe tv-show hvor det visuelle spiller en større rolle enn i ESC. Derfor kan det godt hende at en del europeere får seg en aldri så liten aha-opplevelse når de ser programlederne.

– Haddy og Nadia representerer Norge utad, men de representerer noe mer enn det etnisk norske. Jobben de har fått er et uttrykk for at storsamfunnet ser oss og at minoriteter blir sett på som en del av laget. Istedenfor at vi bare skal forbindes med kriminalitet, ser folk at vi bidrar også, sier Akhenaton de Leon.

Smittsom tillit
Han tror ikke de ble headhuntet til verdens største musikkfest fordi de har minoritetsbakgrunn.

– Dette er to faglig kompetente, scenevante og vakre damer som kan flere språk. Jeg tviler på om NRK hadde valgt noen til en slik oppgave kun på grunnlag av etnisitet. Her er det nok andre faktorer som har vært avgjørende, sier de Leon.

Dersom Haddy N'jie og Nadia Hasnaoui innfrir forventningene og gjør en glitrende og tillitvekkende programlederjobb, tror de Leon det kan føre til økt tillit til etniske minoriteter blant etniske nordmenn.

De beste
Grand Prix-sjef, Jon Ola Sand, synes det er hyggelig å kunne gjenspeile en fin sammensatt norsk kultur, som han kaller det, men sier ESC ikke er noe integreringsprosjekt.

– Vi valgte de beste programlederne vi kunne finne, uavhengig av etnisitet. De tre kler hverandre godt og har de rette kvalifikasjonene.

Jon Ola Sand har ingen formening om hvorvidt programledervalget vil føre til bedre integrering, men han synes det er positivt dersom så skjer.

Ikke politisk
Presseansvarlig Peter Svaar synes Akhenaton de Leons uttalelser er hyggelige, men sier ESC ikke er noen politisk sangkonkurranse.

– Etnisitet var ikke med i bildet som en variabel for at de fikk programlederjobben, sier han.

Hovedpersonene selv er opptatt med prøver og forberedelser. Det har derfor ikke lyktes Utrop å få noen kommentar fra Haddy N'jie eller Nadia Hasnaoui.


Fakta:

Nadia Hasnaoui (46)

* Programleder på NRK og TV2.

* Norsk mor og marokkansk far.

* Bodde i Marokko til hun var fire år.

Kilde: Wikipedia


Haddy N'jie (30)

* Sanger, låtskriver, forfatter og journalist.

* Ledet tv-aksjonen på NRK i fjor.

* Norsk mor og gambisk far.

* Oppvokst på Kolbotn.

Kilde: Wikipedia