De lager bøker som er lette å lese

Vegard Løvå (til venstre) og daglig leder i Leser søker bok, Anne Marit Godal, har i tre år laget lettlest norsk litteratur for nyankomne
Foto: Claudio Castello
Foreningen Leser Søker Bok lager lettleste bøker for innvandrere og flyktninger. De samarbeider med flere forfattere og forlag. – Vi vil gjøre det lettere å lære norsk, sier Anne Marit Godal. Hun er daglig leder i foreningen.

Foreningen har jobbet med prosjektet i tre år. De jobber med forfattere, forlag og illustratører. Forlagene tar sjansen på at bøkene skal selge. Leser Søker Bok har også noen penger til prosjektet. De har fått statsstøtte.

Bøkene er for voksne som ikke har bodd lenge i Norge. Leser søker bok vil at voksne skal få noe annet enn barnebøker å lese når de begynner å lære norsk.

– Tanken har alltid vært å lage god, lettlest litteratur. Vi prøver å lage bøker som passer for nyankomne. Det kan være vanskelig, sier daglig leder Godal.

Hun forteller at det er viktig å ha gode illustrasjoner i bøkene

– Vi prøvde først noen bøker uten illustrasjoner, men mange mente at vi måtte ha dette. Det er mye lettere å forstå hva du leser når du har bilder som hjelper deg, sier Godal.

Norsk på to måter

Hun og kollega Vegard Løvå viser stolt frem tre av bøkene sine: “Souads Vesker”, “Sitronlimonaden” og “Brevet frå Havet”. Den siste er på nynorsk.

– Jeg synes det er viktig å vise de nyankomne at vi har to “måter” å skrive norsk på, sier Godal. 

Overrasket

Godal forteller at noen lesere syntes at “Sitronlimonaden” var fordomsfull. Både hun og Løvå var overrasket over dette.

– Boken handler om en liten gutt. Han forteller at han er sint på moren sin fordi hun ikke er “norsk nok”. Noen lesere mente at dette var feil. De mente at boken var fordomsfull. Enkelte ville ikke lese videre.

Så du mener at boken viser hvilke problemer innvandrerbarn kan få i Norge?

– Ja det kan jeg være enig i. Det er viktig å snakke om slike problemer. Da kan vi lære mer om hvordan vi kan leve sammen i Norge, sier Godal.

Språk kan både føre til konflikt og føre folk nærmere hverandre, mener hun.

– Selv om bøkene er enkle og lettleste, har de sterke budskap, sier hun med et smil.

Flere må lese mer

Vegard Løvå sier at de vil at flere skal lese mer. Derfor vil de gi ut bøker som både er spennende og lette å lese.

Anne Marit Godal er fornøyd med hvordan prosjektet har gått så langt. Nå må de jobbe enda mer effektivt, mener hun.

– Nå har vi prøvd å lage lettleste bøker, og vi har sett at det går bra. Samtidig ser vi at behovet for enda enklere tekster er ekstra stort, så dette kommer vi garantert til å jobbe videre med.

FAKTA

Leser Søker Bok– Forening som jobber for å lage bedre litteratur til mennesker som av forskjellige grunner har problemer med å lese vanlig tekst. Foreningen arbeider for å fremme utvikling, produksjon, salg og formidling av tilrettelagt litteratur. Foreningen gir støtte til forfattere, illustratører og forlag som ønsker å gi ut bøker tilpasset målgrupper med ulik leseevne, deriblant nyankomne til Norge. De samarbeider med over 200 bibliotek og driver nettstedet boksok.no.

Spørsmål til teksten:

1. Hva er Leser søker bok?
2. Hvem er daglig leder i Leser søker bok?
3, Hvem har gitt penger til Leser søker bok?
4. Hvem har de laget bøker for?
5. Hva heter bøkene de viser frem?

Svar: 

1. Det er en forening som jobber for å lage bedre litteratur til mennesker som av forskjellige grunner har problemer med å lese vanlig tekst. 

2. Anne Marit Godal

3. Staten

4. De har laget bøker for nyankomne innvandrere og flytninger. 

5. Bøkene heter “Souads Vesker”, “Sitronlimonaden” og “Brevet frå Havet”.