- Leo Ajkic får utmerkelse fra Nobels Fredssenter - 06.10.2024
- Lillestrøm Torv fylt opp under asiatisk matfestival - 05.10.2024
- Eigersund komme nominert til pris for bosetting av flyktninger - 04.10.2024
40-åringen fra Oslo fikk sin søknad om dispensasjon fra knockout-forskriften godkjent av Godkjenningsnemden slik at han for første gang siden 2008 kan delta i NM i taekwondo. Tidligere har det ikke vært mulig for utøvere over 34 år å delta i klasser med fullkontakt.
Sportssjef i Norges Kampsportforbund, Dag Jacobsen, ser med blide øyne på nyheten.
– Vi håper at dette i fremtiden kan åpne for at det kan arrangeres internasjonale stevner i Norge, noe som ikke har vært mulig tidligere på grunn av lovverket.
Lovverket Jacobsen sikter er den særnorske knockout-forskriften, som blant annet har ført til at internasjonale profesjonelle boksestevner ikke kan arrangeres her i landet.
Forskriften, vedtatt av kulturmyndighetene så langt tilbake som i 1981, regulerer kampsortvirksomheten i Norge ned til små detaljer. Hvem som får lov til å drive med kampsport, hvor gamle utøverne kan være og utstyrbruken, herunder hjelmpåbudet i enkelte av kampsportene.
– For kampsportgrener som taekwondo, har forskriften hatt uheldig effekt. Taekwondo-utøvere er ifølge mange innsidere i miljøet på sitt beste mellom 30-40-årsalderen, da de fortsatt har god fysikk, og blitt “gamle”, eller rutinerte nok, til å være på sitt taktisk beste.
Går glipp av stevner
Jacobsen legger til at forskriften oppleves som om den “skjærer alle over samme kam”.
– Ved at forskriften gjelder for boksing som for alle andre kampsporter, og fordi mange av de internasjonale forbundene ikke godtar denne særnorske loven, så har man ikke kunnet hatt internasjonale stevner i Norge. Vi har gode utøvere her i landet, men går glipp av gode opplevelser på grunn av forskriften, sier Jacobsen til utrop.no.
– Fantastisk avgjørelse
Tidligere har Moghal søkt to ganger om dispensasjon, men fått avslag. Til slutt skrev han et brev til Kongen hvor han uttrykte sitt store ønske om å delta i nasjonale konkurranser. Derfra ble han henvist til Kulturdepartementet og Godkjenningsnemden for organisert kampaktivitet som tillater knockout. Først da begynte ting å skje og det hele endte med en positiv vurdering.
– For meg er å få dispensasjonen er fantastisk avgjørelse, og en drøm gått i oppfyllelse. Frem til nå har jeg måttet konkurrere i en slags “veteranklasse”, som jeg synes, med all respekt for utøverne i den klassen, ikke er på det nivået jeg mener jeg hører hjemme i, sier norsk-pakistaneren til utrop.no.
40-åringen har konkurrert siden 1990. Nylig ble han nordisk mester på Island, der knockout-forskriften er ugyldig. Nå håper han at dispensasjonen han fikk kan inspirere andre til å følge i samme fotspor.
– Når den nye regjeringen ga signaler om at de blant annet skulle oppheve bokseforbudet, så jeg at saken min kunne få nytt giv, så jeg slo til når jeg fikk denne muligheten. Andre bør kunne få lov til å benytte seg av den, mener 40-åringen.