Studenter skal hjelpe flyktninger

Høgskolen i Oslo vil ha studenter til å hjelpe flyktninger med studiene. Derfor lager skolen et prosjekt der norske studenter jobber sammen med flyktninger i grupper. Illustrasjonsfoto
Foto: The Liverpool School of English
Studenter i Oslo får muligheten til å hjelpe flyktninger. Det skjer på Høgskolen i Oslo. Der har de laget et prosjekt for flyktninger som vil studere. 

– Som rektor vil jeg finne gode måter for vår høgskole til å hjelpe. Jeg vil også at våre studenter skal få oppleve hvordan det er å være flyktning,

Det skriver rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) på sin blogg. Han heter Curt Rice. 

Høgskolen kaller prosjektet for Mentorordningen. En mentor er en person som lærer opp en annen. De norske studentene skal være mentorer for flyktningene.

Karl Norli
Foto : HiOA

Studentene skal lære norsk og få vite om norsk kultur.

Prosjektet skal lage grupper med 1-2 mentorer og 4-8 flyktninger. I gruppene kan studentene snakke om diskutere faget de studerer. Men de kan også snakke om hvordan livet er i Norge. Gruppene skal ha studenter fra samme fag.

– Studentene skal ikke bare diskutere fag og pensum. De skal også lære norsk og få vite om norsk kultur. Det er også viktig at de får nye venner og blir kjent med folk. Da blir det lettere å få jobb og bli integrert.

Det sier Karl Norli fra seksjon for internasjonalisering ved HiOA. 

Rekruttering
Studentene begynte å melde seg på 16. november. På noen få dager fikk prosjektet 50 studenter. Studetene kan melde seg på på hjemmesiden eller Facebook. 

– HiOA har snakket med asylmottakene i Skedsmo og på Dikemark. Vi har også snakket med asylsøkere i Oslo-området og med voksenopplæringen, forteller Norli.

Flyktninger som vil være med i prosjektet, må ha studert før. De må ha en grad eller en grad de har begynt på. Karl Norli tror deltakerne kommer til å være mellom 20 og 40 år. 

Forpliktende
Høgskolen skal ha prosjektet i vårsemesteret 2016. Hvis det blir populært, kan det fortsette. 

– De norske studentene som melder deg på som mentorer, må være med i ett semester. Flyktningene kan å fortsette så lenge prosjektet varer, sier Norli.

– Vi synes at det er viktig å være med i det som skjer i Norge. Vi vil vise studentene hvor viktig det er å hjelpe flyktningene som kommer. Nå kommer det veldig mange, sier Norli. 

Dugnad
Prosjektet er en del av et større tiltak som HiOA har valgt å kalle for “Akademisk dugnad for flyktninger”. Dugnaden omfatter ulike arrangementer, innsamling av klær/bøker/leker samt mentorordningen.