Manerer?

Author Recent Posts Alfredo Biamont Latest posts by Alfredo Biamont (see all) Etterlyser fokus på andre faktorer enn kultur og religion som årsaker til høy smitte - 22.04.2021 Sanitære kontrollregler styrkes i Oslo byggeplasser - 02.03.2021 Årets ERAS festival finner sted 24. og 25. august - 03.08.2019 Hvor lærer folk i Oslo manerer? Eller, når […]

Hvor lærer folk i Oslo manerer? Eller, når sluttet folk i Oslo å lære manerer?

Dette har jeg ergret meg over i lang tid. Men først da Aftenposten Aften skrev en sak om hvor uhøflige Oslo-folk er, bestemte jeg meg for å skrive noe om det.

Det er mange ting å ta tak i. Det verste jeg vet er folk som stiller seg foran døra på t-banen før man rekker å komme ut. Og ikke flytter de seg heller, selv om de ser at folk skal av. Aller verst er det i rushtiden. Da må man ploge seg vei gjennom menneskemengden som prøver å komme seg inn, samtidig som du prøver å komme deg ut. Ikke rart det er mange sure og irriterte mennesker på t-banen.

En annen ting er å gi avkall på plassen sin. Det har sikkert hendt at noen har gitt plassen sin til en eldre herre eller dame, men jeg har aldri sett det med egne øyne. Aldri.

Og siden vi snakker om plasser, som jo er seter. Kan alle dere som sitter med bena på setene skjerpe dere? Jeg vet at dere TROR det ser tøft ut, men det gjør det ikke. Og det er faktisk noen skal sette seg der etter du har gått av.

Små ting gir store gleder. Små gjerninger gir også store gleder. Det krever ikke så mye å holde opp en dør for noen, hjelpe noen med barnevogn av eller på bussen, eller trikken. Det kreves heller ikke så mye å kaste søppel i søppelkassen.

Så jeg foreslår at folkeskikk blir pensum på skolen. Folk har tydeligvis ikke lært det. Verken hjemme eller på skolen. Nå er det på tide det blir in å være gentleman igjen.

Det er et ordtak som sier: Det smilet du sender ut, vender tilbake til deg.

Det er kanskje noe å tenke på. Så neste gang du sitter på t-banen, bussen eller trikken, så send et smil til en medpassasjer. Og hvis alle gjorde det, ville nok Oslo blitt en mye hyggeligere by.