Volden har seiret på Sri Lanka

En norsk dokumentarfilm fra Sri Lanka viser hvordan uforsonlighet kan rydde veien for det minst ønskelige alternativ: krig med alle midler.

Filmen heter ”Min datter terroristen” og er laget av NRK-veteranen Beate Arnestad. Hun befant seg på Sri Lanka i årene 2003-2006, mens fredsforhandlingene fremdeles pågikk og situasjonen var relativt rolig. Men at hun skulle komme seg inn på Tamiltigrenes (LTTE) sitt område og få dybdeintervjuet to selvmordsbombere er allikevel intet mindre enn et journalistisk scoop.

– Etter 9/11 har det vært mye fokus på selvmordsbombere, og ingen er dyktigere til dette enn LTTE”, sier regissøren til Utrop. – De kommer inn overalt, og de greide også å ta livet av den indiske statsminister Rajiv Gandhi i 1991.

“Svarte tigre”
– Jeg hadde tre år til disposisjon på Sri Lanka, og bestemte meg for å lage en film som krevde skikkelig research. Det tok meg halvannet års beinhardt arbeid å få komme innpå LTTE. Dette er det ingen som har fått til før. LTTE plukket ut 20-30 kadrer som jeg kunne velge mellom, og blant disse valgte jeg to unge jenter som hadde et spesielt nært vennskap. 30 % av disse ”Black Tigers”, som de kalles, er nemlig kvinner. I tillegg var det viktig for meg at de var katolikker. Det er altså ikke bare muslimer og hinduer som lar seg verve til slike dødbringende oppdrag.

Sri Lanka er et unikt sammensatt land, men det er ikke noe multikulturelt paradis. De i all hovedsak buddhistiske singaleserne har dominert landet politisk siden uavhengigheten fra britene i 1948, mens tamilene, som har sitt kjerneområde i nord, gjerne er hinduer med sterke bånd til India. Det finnes også tamilskspråklige muslimer, mens særlig deler av kystbefolkningen har latt seg kristne opp igjennom historien.

Åpen dialog
– Det er viktig å få fram at jeg hele tiden var alene med disse to, og at de samtalene vi hadde var åpne og frie. Hovedkonklusjonen må være at de overhodet ikke var som jeg hadde trodd på forhånd. Innenfor sine begrensede perspektiv framsto de som selvbevisste individer og var fulle av humor, forteller hun. Arnestad understreker at filmen på ingen måte er noen støtte til LTTE. Det den gjør, er å gi ansikt til anonyme selvmordsbombere ved å se dem i sammenheng med deres egen livssituasjon.

Arnestad forklarer at disse unge menneskene har lite informasjon om utenverdenen. De har alltid levd i krig, og mange av dem har vært barnesoldater. Tamilene har mistet utrolig mye, og selvmordsbomberne har høy status blant dem, for folk vet at de kan utrette mer enn de fleste. Allikevel gjør det inntrykk å se hvor blindt jentene stoler på sin leder, og ingen av dem blunker når de sier at de ikke ville nølt om de skulle få ordre om å ta livet av den andre.

Alvorlig
– Situasjonen er så alvorlig at det er som om folk vet at de skal dø snart uansett, og jeg spør meg selv om det kan være slik at det kan føles godt å få en endelig dato. Mange tamiler jeg har snakket med rundt omkring sier at disse jentenes skjebne langt fra er unik, og at deres mangel på alternativer forklarer hvorfor de lar seg verve til noe så drastisk.

Filmen har fått fortjent oppmerksomhet og er blitt vist på festivaler over hele verden, men srilankiske myndigheter har beskyldt den for å hylle selvmordsbomberne, og både i USA og Russland gikk de langt for å forsøke å stoppe den. Dette har de heldigvis ikke lyktes med, men de har oppnådd å avsløre sin egen mangel på demokratisk sinnelag. Mer uforklarlig er det at TV2 i sin tid tok den av plakaten i siste liten.

Nylig inntraff en tragisk hendelse som har reist ytterligere spørsmål om ytringsfriheten på Sri Lanka. Til tross for at LTTEs kjerneområde nå nærmest er hermetisk lukket, så fikk Beate Arnestad bare for noen dager siden beskjed om at moren til den ene jenta var blitt likvidert av regjeringsstyrker. Det er sannsynlig at hun var blitt identifisert ved hjelp av bilder fra filmen. Arnestad ser naturligvis svært alvorlig på dette, og sier at hun ønsker å forfølge denne saken, men at hun foreløpig ikke vet hvordan.

Dette er saken på lettnorsk

Filmen ”Min datter terroristen” (2007) er blitt vist over hele verden. Den er laget av journalist Beate Arnestad. Filmen handler om to unge kvinner fra Tamiltigrene (LTTE). LTTE er en militær organisasjon som kriger for at tamilene på Sri Lanka skal få frihet. Det er singaleserne som har makten på store deler av Sri Lanka. Men tamilene kontrollerer noen områder. De to damene vil angripe regjeringen med selvmordsbomber. Journalist Arnestad har intervjuet de to kvinnene. Hun sier at kvinnene vet lite om verden utenfor Sri Lanka. De vil angripe hvis de får beskjed om det av sin sjef i LTTE.

Filmen er blitt forbudt på Sri Lanka. Myndighetene mener den er for positiv til terrorisme. Nylig ble moren til den ene av kvinnene drept av soldatene til regjeringen. Det skjedde fordi hun lot seg intervjue av Arnestad.