De “illegales” historie

"Illegal": Ny bok om hvordan papirløse har det i Norge
Foto: Spartacus forlag
Boken «Illegal» gis ut denne uken. Den skal gi bedre innsikt i hvordan papirløse har det i Norge.

Boka er skrevet av NRK-journalistene Caroline Rugeldal og Janne Kjellberg som begge har laget flere tv-dokumentarer om papirløse innvandrere. 

– Vi har intervjuet asylsøkere siden 2009. Det har resultert i flere program. Vi har vært i Sverige. Der snakket jeg med en kvinne, Maria (20), som er omtalt i boken. Hun reiste ut av landet og kom tilbake. I dag utdanner hun seg til lege, sier Rugeldal til Harstad Tidende (ht.no).

Boka følger forskjellige papirløse gjennom flere år, blant dem Ismail som fikk avslag på asylsøknaden sin. Ismail levde i skjul i Norge i fem år, før han forsvant sporløst. 

– Vi skriver mye om 20-årige Ismail fra Sudan, som vi snakket med i 2009. Vi har ikke funnet ut hvor han er blitt av. Kanskje i Europa, kanskje i Canada. Han levde hele sitt liv i Norge som papirløs asylsøker, sier Rugeldal til ht.no.

Boka gir innblikk i hvordan det er mulig  å overleve som papirløs i en velferdstat som Norge, og hvordan en strengere europeisk asylpolitikk gjør at papirløse i stadig større grad behandles som kriminelle som  interneres og isoleres fra storsamfunnet.

Forfatterne lanserer boka på Litteraturhuset i kveld, og skal fortelle om sine møter med de papirløse og deres hjelpere.