SV krever engasjement fra justisministeren i Mustafa-saken

– Regjeringen må våkne. Mustafa Hasans sak er svært lik en sak hvor Norge ble felt i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, sier skriver SV-leder Audun Lysbakken.
Foto: Janet Ohemeng
SV mener en tidligere sak i menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg (EMD) gjør at Norge må se på Mustafa-saken på nytt.

18 år gamle Mustafa Hasan har fått beskjed om å forlate landet innen 28. desember. Utlendingsnemnda (Une) peker på at moren oppga feilaktig nasjonalitet da de kom til Norge i 2008.

Men SV mener saken til søsknene Abbas og Fozia Butt, som etter elleve års kamp fikk medhold i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i 2012, er svært lik Mustafa-saken. Det skriver VG.

– Regjeringen må våkne. Mustafa Hasans sak er svært lik en sak hvor Norge ble felt i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Norge er bundet til å følge den dommen i lignende saker. Nå krever SV at justisministeren engasjerer seg i saken, skriver SV-leder Audun Lysbakken på Twitter med henvisning til VG-saken.

SV mener sakene er tilsvarende og vil i Stortinget kreve at justisminister Monica Mæland (H) tar ansvar og følger pålegg fra den europeiske domstolen.

En underskriftskampanje for å hindre at Mustafa blir sendt ut av landet har samlet over 100.000 signaturer, og søndag viste demonstranter sin støtte utenfor Stortinget og krevde at 18-åringen får bli i landet. I demonstrasjonen var også nasjonale og lokale politikere.

I et svar til MDG-leder Une Bastholm skrev Mæland nylig at hun har stor forståelse for at utlendingssaker som omhandler barn med lang oppholdstid i Norge, vekker engasjement.

– Saken har vært behandlet av både Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett. Begge instanser ga Utlendingsnemnda medhold i at deres vedtak var gyldig. Anke til Høyesterett ble ikke tillatt fremmet, skrev Mæland videre.

– Monica Mæland må gripe inn og stanse uttransporten hvis Une nekter å gi oppholdstillatelse til Mustafa Hasan. Hvis ikke krenker Norge den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, sier Humlen til Klassekampen.

– Norge kan ikke med vitende vilje krenke en konvensjon vi er forpliktet av. Hvis Utlendingsnemnda ikke selv reparerer dette umiddelbart, så må det iverksettes tiltak, sier han videre.