– Asylsak i Hellas brøt menneskeretten

Asylsøkere som ankommer Hellas møter forhold som beskrives som uverdige. Norge vil gjennom EØS-støtte påse for forbedringer for asylsøkernes situasjon.
Foto: Flickr.com
EMD behandler en sak om boforholdene til en høygravid kvinne i en gresk flyktningleir. – Sterkt kritikkverdig behandling av mennesker på flukt, mener NOAS.
Claudio Castello
Latest posts by Claudio Castello (see all)

Ifølge NOAS handler saken om brudd på Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK). Spørsmålet som tas opp er: «Med tanke på søkerens sårbarhet som gravid kvinne, har det vært brudd på artikkel 3 og / eller artikkel 8 i konvensjonen på grunn av hennes boforhold i og rundt Pyli-hotspot på øya Kos?»

I mai 2020 beordret EMD Hellas til å garantere søkeren både boforhold og adekvat helsehjelp som var mer forenlig med hennes helsetilstand. EMD behandler nå også flere klager fra 2019 og 2020.

Handler om EUs lovhåndhevelse

Leder i Antirasistisk senter, Rune Berglund Steen, sier at hvis Hellas ikke blir dømt, ville det være overraskende.

– Samtidig vil en dom mot Hellas i realiteten være en dom nær sagt mot oss alle. De miserable forholdene for asylsøkere i Hellas er per i dag en del av europeisk asylpolitikk. Det er en del av hvordan vi håndhever yttergrensen vår. Da jeg begynte å arbeide med mennesker på flukt for 20 år siden, hadde jeg aldri trodd at det var her vi skulle havne.

Steen var i var i Hellas allerede i 2002 for å undersøke forholdene.

– Allerede da var det selvsagt alvorlige problemer og ofte en sterkt kritikkverdig behandling av mennesker på flukt.

Han mener Hellas har blitt en slags “buffer” mot flyktninger og migranter.

– Vi har visst dette i tjue år, men heller enn å forbedre situasjonen, har Europa i økende grad slått seg til tåls med en situasjon hvor menneskerettighetsbrudd har blitt en ganske alminnelig del av mange asylsøkeres møte med Europa.

Norsk støtte til utbedring

Kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Ane Haavardsdatter Lunde, sier Norge bidrar i finansieringsperioden med omlag 357 millioner kroner gjennom EØS-midlene til mottaks- og asylbehandlingskapasitet i Hellas.

– Hellas har i en årrekke har hatt store utfordringer knyttet til migrasjon. Samtidig med finanskrisen kom et svært stort antall asylsøkere til Europa via Hellas. Parallelt med finanskrisen var dermed landet nødt til å bygge opp og dimensjonere et sivilt asylsystem og et mottakssystem, noe som har vært svært krevende for landet og et viktig bakteppe for Norges samarbeid, gjennom EØS-midlene.

–  Hva har ministeren tenkt å gjøre for å påse at menneskerettighetene følges for asylsøkere i Hellas utover å gi penger til Hellas?

– EØS-midlene går blant annet til å øke kapasiteten og kompetansen i det greske asylsystemet. Inkludert i støtten er prosjekter i regi av (UNHCR), Flyktninghjelpen (NRC) og IOM. Flere av prosjektene skal ivareta enslige mindreårige og andre sårbare grupper i Hellas. EØS-midlene etablerer 217 særlige mottaksplasser for sårbare migranter og asylsøkere, inkludert enslige mindreårige.

Styrker rettighetsfokus

Lunde sier at mottakstilbudet vil i løpet av prosjektperioden 2020-2024 komme om lag 1000 personer til gode.

– Samtlige programmer og aktiviteter som mottar EØS-midler, skal være basert på respekt for menneskeverd, frihet, demokrati, likestilling, rettsstat og respekt for menneskerettighetene, inkludert minoriteters rettigheter. Det gjelder også støtten til Hellas på asyl- og migrasjonsområdet. Prosjektene skal ivareta og styrke rettighetsaspektet i asylbehandlingen og mottaksapparatet. Ombudsmannen får midler til et prosjekt for å styrke fokus og ivaretakelse av fundamentale rettigheter i det greske apparatet for migrasjon og asyl, i samarbeid med EU Fundamental Rights Agency (FRA).

Hellas møter klare krav til sin håndtering av migrasjon fra internasjonale organisasjoner, fra EU og fra bilaterale givere som Norge, sier Lunde.

– Fra norsk side forventer vi at greske myndigheter følger opp EØS-prosjektene på en ansvarlig og aktiv måte og benytter seg av den kompetansen og bistanden som tilbys. Dette er noe vi også tar opp i bilaterale samtaler med greske myndighetsrepresentanter. Det er klare positive tegn til at situasjonen i Hellas er i bedring når det gjelder landets egen kapasitet på migrasjonsområdet, men det gjenstår betydelige utfordringer blant annet når det gjelder kvalitet på mottakssiden, etterslep i asylsaksbehandlingen, retur av personer med avslag og integrering.