Norsk-iranere positive til FN-utkastelse

Nylig ble Iran kastet ut av FNs kvinnekommisjon. Norsk-iranere er positive, mens ambassaden avviser kritikken.
Claudio Castello
Latest posts by Claudio Castello (see all)

FN-landene stemte forrige uke for å fjerne Iran fra FNs kvinnekommisjon etter regimets brutale framferd mot demonstrantene som har demonstrert for kvinners frihet i kjølvannet av politidrapet på Mahsa Amini.

29 av medlemmene i FNs økonomiske og sosiale råd ECOSOC stemte for å stenge Iran ut av kommisjonen, 16 avsto fra å stemme, og åtte land stemte imot.

Flere kjente norsk-iranske har reagert positivt på utkastelsen. Nettavisen-spaltist og aktivist Mina Bai skrev på Facebook:

– Iran ble nettopp kastet ut av kvinnekommisjonen til FN folkens! Akkurat nå! Dette for #MahsaAmini og alle som ble drept for frihet i Iran. For kvinnene. For livet.

Forfatter og aktivist Mina Bai er positiv til Irans utestengelse fra FNs kvinnekommisjon (Foto: Henrik Beckheim).
Foto : Henrik Beckheim
Bloggeren Alexander Mousavi reagerte slik et Facebook-innlegg:
– Voteringen i FN ferdig. Iran kastet ut av FNs kvinnekommisjon. Takk til USA for å bringe saken opp! Og tusen takk til iransk frihetsforkjempere som har jobbet med denne saken dag og natt i siste ukene.

Ambassade: – Et politisert vedtak

Irans ambassade i Oslo skriver i en e-post til Utrop at vedtaket om Irans utkastelse mangler juridisk troverdighet.

– Vi ser dette som et vedtak som strider mot FN-pakten, og skaper feil presedens i
internasjonale organer. Nok en gang nok er vi vitne til USAs fiendtlige politikk overfor det iranske folket, spesielt overfor iranske kvinner, som blir forfulgt under et latterlig dekke av å “forsvare menneskerettigheter”. En politikk som føres i det internasjonale samfunnet av USA og deres allierte.

Ifølge ambassaden er ikke Iran et kvinnefiendtlig land, slik det fremstilles i internasjonal presse.

– Iran har oppnådd store fremganger for kvinner de siste 43 årene siden den islamske revolusjonen. Iranske kvinner vil utvilsomt fortsette sin fremgang og utvikling basert på nasjonale og religiøse verdier.