Norge vil ta imot flere kvoteflyktninger

FNs Høykommissær for flyktninger har anmodet Norge om å øke mottaket av kvoteflyktninger fra 750 til 1500 i året. Regjeringen, på visse betingelser, sier ja til å følge Høykommissærens anmodning fra annet halvår 2006.

Et forslag fra Regjeringen om å øke antall kvoteflyktninger fra 2006, vil få flertall på Stortinget med støtte fra Ap., SV og Sp. Fr.p. er fortsatt skeptisk til å øke antallet.

Kr.F.s parlamentariske leder Jon Lilletun bekrefter at det er snakk om å få til en opptrappingsplan. Han understreker betydningen av å ha kommunene med på laget, og at Høykommissærens anmodning må balanseres i forhold til dette. – Jeg har full tillit til at Regjeringen kommer med et forslag vi kan slutte oss til og som er en imøtekommelse av FNs Høykommissær, sier han til Aftenposten.

Kommunalminister Erna Solberg minner om at antallet kvoteflyktninger ble redusert i 2002 for å gi kommunene mulighet til å få bosatt et økt antall asylsøkere med oppholdstillatelse. – Fortsatt sitter vi med et stort etterslep på bosetting. Men jeg er innstilt på at vi skal ta flere kvoteflyktninger i fremtiden – det tror jeg vi alle er enige om. Hvis vi klarer å opprettholde samme bosetting i kommunene som vi hadde i fjor, ser det ut som vi ut i 2006 kan klare å komme i balanse, sier Solberg.