Bokomtale: “Trusselen fra IS” av Mah-Rukh Ali

 
Foto: Kagge Forlag
Nyhetsjournalisten Mah-Rukh Ali undersøker på hva hun selv kaller for verdens farligste trussel i moderne tid. Nemlig terrorgruppen IS.
Xueqi Pang
Latest posts by Xueqi Pang (see all)

TV2-nyhetsanker og nyhetsjournalist Mah-Rukh Alis nye bok om IS beretter om terrororganisasjonen som nærmest over natta overtok millionbyen Mosul i Irak i 2014. En organisasjon som kontrollerer områder i Irak og Syria og blant annet driver menneskehandel, halshugging, holder sexslaver, og ikke minst; mestrer avansert, nytenkende, virtuell propaganda som utfordrer verden på et helt nytt nivå.

Sentrale deler av boken tar for seg IS’ propaganda-bølge som har skylt over og skitnet til globale, kjente, sosiale nettverk som Twitter og Facebook. Ali skriver om IS’ internettkrigere fra alle deler av verden som inflitrerer Vesten med sin flittige bruk av halshuggingsvideoer, propaganda forkledd som journalistikk på sosiale medier og millioner av tweets hver dag.

På denne måten har IS tatt i bruk plattformer som ingen tidligere terrorgruppe har benyttet så strategisk til spre sine meninger og rekrutterere krigere fra Vesten som dem.

Foto : Kagge Forlag

Fokus på kvinner
Et av de største kapitlene i boken omhandler nettopp denne virtuelle krigen, hvor IS-aktørene lokker unge menn og kvinner fra europeiske land til seg, og deres misbruk av kvinner i propaganda.

IS’ internettbaserte krigsføring sender unge kvinner fra vestlige land, som Storbritannia, Østerrike, Danmark og Norge, rett inn i klørne på IS-krigere. I boken skildres grusomme skjebner som vehar rammet unge jenter som har reist til Syria for å tjene jihadistene.

Blant annet blir unge jenter – både fra Vesten og land som IS har okkupert – giftet bort, solgt og misbrukt som sexslaver. Spesielt Yezidi-minoriteten i Irak blir behandlet som mindreverdige fordi de er av en annen tro og rase enn IS’ grunnleggende trosretning, beinhard rett-ut-av-boka-islam.

– Tolker Koranen slik de vil
Boka forteller hvordan den islamske terrorgruppen tolker Koranen ut fra slik de selv ønsker, og bruker disse høyst tvilsomme tolkningene til å omskape “haram” til “halal”.

“Det grunnlaget IS leter etter i Koranen, kan de umulig finne. Men de klarer likevel å fortsette å forvrenge virkeligheten og føre folk bak lyset”, skriver Ali.

Flere profilerte muslimske overhoder har stått frem og kritisert IS for deres grusomme handlinger. Likevel fortsetter IS å herje og ødelegge. Terrorgruppen gikk for eksempel til angrep på syriske kulturminner våren 2015. De terroriserte også kunstmuseet i Mosul. Dette hærverket var i deres øyne berettiget “fordi Allah er den eneste som skal forgudes”, heter det i boken.

IS-krigere med strømmen
Syriske flyktninger rømmer over Middelhavet fra IS’ regime til tryggere havner, mens europeiske land og Tyrkia vurderer å stenge kystgrensene sine.

Mah-Rukh Ali kommenterer hvordan IS har forårsaket en flytkningstrøm som inntar Europa og resten av verden. Hun mener at hvordan IS skal bekjempes også henger sammen med hvordan Europa håndterer flytkningstrømmen. Hun utelukker heller ikke at det kan være IS-aktivister blant flyktningene som strømmer til vårt kontinent. Det er en vurdering som ikke alle er enig i.

Mah-Rukh Ali advarer verden mot verdenstrusselen IS, og mener at en samkjørt, global og langsiktig plan må til for å bekjempe terrorgruppen.