Politiet skjøt kvinnen på to meters hold

Advokat Arvin Sjødin kritiserer politiet i Rogaland for fordomsfull etterforskning.
Foto: Scanstockphoto
Da politiet skjøt en kvinne på Grønland for noen uker siden, meldte de at hun hadde angrepet en åtteåring. Men det står ingenting om drapsforsøk eller trusler mot åtteåringen i politirapporten om hendelsen, som nå har kommet ut.
0Shares

NRK har fått delvis innsyn i en politirapport som beskriver deler av det som skjedde på Grønland i Oslo 18. september i år da politiet skjøt en kvinne. 

I rapporten står det:

«Patruljen gikk mot adressen med skjold, publikum pekte ut riktig sted. Da patruljen var ca 5–6 m fra oppgangen kom en gutt på 5–8 år ut fra oppgangen i stor fart. Rett bak kom en kvinne med kniv.»

Dette står i kontrast til den informasjonen politiet ga rett etter hendelsen. Politiets innsatsleder Rune Bjørsvik sa den gang at skuddet ble avfyrt i det kvinnen var i ferd med å treffe barnet med kniven.

I den offentlige delen av rapporten står det ingenting om kvar guten var da kvinnen nærmet seg politiet, men det står følgende:

«De (politiet) identifiserte seg og pekte på henne med våpen og ba henne stå i ro.»

Videre i rapporten står det:

«Da hun var 1,5-2 meter fra patruljen ble ett skudd avfyrt. Kvinnen ble truffet.»

– Unødig av politiet å måtte skyte
Forsvareren til kvinnen, Odd Ivar Grøn, har ikke sett politidokumentet som NRK har fått tilgang til. Han mener likevel å kunne vurdere situasjonen dithen at det var unødvendig av politiet å skyte:

– I den grad politiet så behov for å få kontroll på henne, er det vanskelig å se for seg at det var nødvendig å ta i bruk skytevåpen, når de var på stedet med fire utrustede politifolk, sier Grøn til NRK.

Hva mener du med det?

– Politiet har mange andre handlingsalternativ i en slik situasjon.

I tillegg til skytevåpen er politifolk utstyrte med pepperspray og teleskopbatong, dessuten hadde de i dette tilfellet skjold.