Høyesterett sier nei til å behandle rasismedommen mot Vigrid-profil

Tore Tvedt er nok en gang dømt for hatefulle ytringer.
Foto: Skjermdump/YouTube
Anken avvises, og dommen blir rettskraftig: Den 80 år gamle Tore Tvedt må i fengsel i 60 dager.

Tvedt har i flere tiår vært aktiv på ytterste høyrefløy, og er flere ganger dømt for rasisme. Dommen som falt i Telemark tingrett før sommeren gjelder forhold som ble begått i prøvetiden for en betinget dom etter samme paragraf.

Forvarer John Christian Elden anførte i anken blant annet at ytringene måtte anses som religionskritikk, og dermed være vernet av ytringsfriheten. Lagmannsretten sluttet seg imidlertid til tingrettens vurdering, etter skriftlig behandling, og nektet anken fremmet, skriver Rett24.

Faktum i saken var blant annet at Tvedt hadde sendt epost til 228 ordførere og kommuneansatte om hvordan «jødene har sleipet til seg på typisk parasittisk vis hundrevis av millioner kroner» og om «det parasittiske og bedritne folkeslaget som kaller seg jøder».

Agder lagmannsrett skrev:

«Slik lagmannsretten ser det er det korrekt anvendelse av straffebestemmelsen å konkludere med at alle disse ytringene rammes. Lagmannsretten er også enig i at ytringene samlet sett er av en slik kvalifisert krenkende karakter at de ligger utenfor de verdier ytringsfriheten er ment å beskytte. Det foreligger en grov nedvurdering og krenkelse av en folkegruppes menneskeverd, og de grove krenkelsene er fremsatt for å fremme hat mot jødene som gruppe. Dette gir ingen beskyttelse mot straff under henvisning til “det frie ordskiftet”.»

Påtalemyndigheten ba om fem måneder, hvorav 60 dager betinget, men tingrettens dom på 120 dager, hvorav 60 dager betinget, ble stående.

Lagmannsrettens beslutning finner du her.