Aisha fikk ny pris: – Hun er et ekstraordinært individ

Bilde fra da hun vant Inkluderingsprisen i 2020.
Foto: Bjørn Langli
Denne uka fikk Aisha Bigset (32) i Beitstad Kvinnehelseprisen 2023.

Torsdag ble Bigset tildelt Kvinnehelseprisen 2023. Prisen fikk hun av Hun Etablerer Ressursprogrammet (HER), som er en digital plattform som skal oppmuntre flere kvinner til å ta del i næringslivet, skriver Trine Binde Bratberg i Steinkjeravisa.

Prisen ble utdelt under HER Awards på Grand hotell torsdag 19. oktober.

Aisha Bigset jobber i flyktningtjenesten i Steinkjer kommune. – Jeg tar imot flyktninger og hjelper dem i gang med deres nye liv her i Steinkjer, sier Bigset.

Ble overrasket

– Jeg ble skikkelig glad for vinne Kvinnehelseprisen. Det hadde jeg aldri trodd skulle bli meg. Jeg hadde dessverre ikke mulighet til å dra til Oslo for å motta prisen, men jeg laget en liten video og sendte dem, sier Aisha Bigset i Beitstad, som har fått mange priser for sitt tøybind-prosjekt.

Imponert jury

Her er juryens begrunnelse: «Vinneren av Kvinnehelseprisen er et ekstraordinært individ. Opprinnelig fra Burundi og med en bemerkelsesverdig reise fra en bakgrunn preget av krig og usikkerhet kom hun til Norge som 13-åring. Hun har raskt omfavnet det norske samfunnet og brukt sin unike historie som en ressurs. Hennes engasjement for å inkludere kvinner i samfunnslivet har nådd langt utenfor regionens grenser, og gjennom organisasjonen Association Mpore Mama har hun jobbet for å gi kvinner i Burundi tilgang til livsnødvendige sanitærartikler, åpne dører til utdanning og arbeid. En ekte inspirasjon for oss alle.

Vokste opp i Burundi

Aisha Bigset (33) vokste opp i Burundi. Etter flere år på flukt kom hun flyttende til Trondheim som 12-åring for vel 20 år sia. Der bodde hun i lag med sine foreldre og søsken. I dag bor hun i lag med mann og barn i Beitstad. I fjor tok hun en mastergrad ved i likestilling og mangfold ved NTNU.

Sender tøybind til Burundi

De siste fire årene har Aisha gjort seg bemerket både lokalt og nasjonalt med sitt tøybind-prosjekt. Hun engasjere kvinner i Norge til å sy tøybind, som hun reiser til Burundi med. Det å ha mensen er nemlig noe man forbinder med skam i Burundi. Det fører til at mange jenter ikke kan gå på skole når de blør. Og bind som selges i butikk, har få råd til å kjøpe.

I tillegg, har Aisha bygget et kvinne- og barnesenter i hjemlandet sitt, Burundi. Sist vinter var hun der selv i flere måneder for å lede byggeprosjektet. Der skal det blant annet produseres tøybind.

Ved hjelp av innsamlede penger, som spleis, og pengegaver fra stiftelser og privatpersoner, har hun klart å bygge kvinne- og barnesenteret i Burundi. Totalt har hun brukt ca. kr 700.000 kroner, inklusiv tomt. Hun fikk blant annet kr 350.000 fra et fond som Bjarne Håkon Hanssen er med og styrer.

Damer i Verdal som nominerte

Det var damer i Verdal, som har sydd tøybind på dugnad for Aisha, som nominerte henne til Kvinnehelseprisen 2023.

– I løpet av helga skal jeg til Verdal og feire i lag med dem. Det er jo deres ære at jeg fikk prisen, sier Aisha, som gikk mange kilometer hver dag for å hente vann da hun som liten var flyktning i et naboland.

– Vi hjalp foreldrene våre, forteller Aisha.

Siden den gang har hun hatt litt av en reise. Det har juryen for Kvinnehelseprisen merket seg.