Antallet domfellelser der gjerningsmann er under 18 har sunket

Antallet domfelte har gått ned, mens antallet anmeldelser har gått opp.
Foto: Scanstockphoto
Domfellelsene der gjerningsmannen under 18 år har sunket, mens antallet anmeldelser har gått opp.

Oslo Politidistrikt sier at det er flere og sammensatte årsaker til at antallet domfellelser der gjerningsmannen under 18 år har sunket, mens antallet anmeldelser har gått opp.

Antall unike domfelte personer U18 domfelt i saker rettskraftig avgjort i perioden jan-
oktober 2018-2022 (dvs. hvor vedkommende er domfelt i domstolene). Foto: Oslo Politidistrikt
Foto : Oslo Politidistrikt

– Noe av årsaken er at etterforskningen av det anmeldte forholdet kan ta tid, og dermed tar det også tid før påtalemyndigheten tar ut en tiltale, og tid til saken er rettskraftig avgjort, sier Oslo Politidistrikt til Utrop.

Foto: Oslo Politidistrikt
Foto : Oslo Politidistrikt

Ifølge dem, er det slik at saken skal berammes for tingretten, hovedforhandling skal avholdes og eventuelle anker skal avklares. Eventuelt også avholdes.

Prioritet

Ovenfor Utrop sier Oslo Politidistrikt at ungdomssaker skal prioriteres og er undergitt tidsfrister, men likevel vil man nok se en viss forskyvning, særlig i sakene som ender for retten.

– Det har også en sammenheng med at de mistenkte/siktede under 15 år ikke kan straffes og dermed ikke domfelles, og siden det har vært en økning i kriminalitet blant de under 15 som inngår i tallene på U18 kriminaliteten, øker forholdsvis mer enn kriminaliteten som begås av 15-17-åringer.

Dette betyr at det er en viss forskyvning i statistikken mellom antall anmeldelser og antall domfellelse, og at økningen i antall anmeldelser er størst i gruppen under 15 som ikke kan straffes.

Oppretter hurtigspor

Bekymringsmeldinger om grovere ungdomskriminalitet har skapt uro. Regjeringen la i høst fram et lovforslag som skulle sørge for at ungdommene møtte raskere og tydeligere reaksjoner. Oslo tingrett kritiserte forslaget, skriver Nrk.

De mente det ville ha liten effekt fordi endringene fra dagens ordning var for små.

Når gir Stortinget regjeringen marsjordre om å opprette hurtigspor for unge kriminelle slik Oslo tingrett har foreslått. Tingretten tror på hurtigdomstol allerede til sommeren.

– Det er kjempebra at et flertall på Stortinget nå har sett at nå må noe gjøres. Det må gjøres raskt og det må gjøres på riktig måte. Og da må man gjøre noe annet enn det man har gjort tidligere, sier tingrettsdommer Åsa Bech til Nrk.

Bech sier at målet med en slik hurtigspor er raske reaksjoner som virker.

Forebygging av ungdomskriminalitet

I statsbudsjettet for 2024 foreslo regjeringen å bevilge 19 millioner kroner til forebygging av ungdomskriminalitet, samt 15 millioner kroner for å styrke arbeidet mot gjengkriminalitet i hovedstaden.

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) har også foreslått strengere og raskere reaksjoner for unge lovbrytere.

– Barn og unge som begår kriminelle handlinger, skal nå møtes med en rask og treffsikker reaksjon, sa hun i en pressemelding i september.

Umulig

Andreas Sjalg Unneland, Stortingsrepresentant (SV) sier til Utrop at vi har en periode bak oss der kriminaliteten, vold og tyveri de siste tjueårene har stupt.

– Nå ser vi en tendens til at dette kan være i endring og det gir selvsagt grunn til bekymring, sier han.

Unneland mener at gjengkriminalitet skal bekjempes, men det er umulig dersom man ikke får gjort noe med rekrutteringen. Det handler om forebygging.

– Det viktigste vi kan gjøre er å bygge ut sterke fellesskap som vil si barnehage, skole, idrettslag, ungdomsklubber og sommerjobber som hindrer at ungdom blir lokket inn i kriminelle miljøer.

Videre sier han:

– Så skal de ungdommene som begår kriminalitet bli møtt med reaksjoner, men også en vei ut. Derfor er vi glad for at vi nå skal få på plass en hurtigdomstol for ungdom slik at domstolene blir mer påkoblet unge som begår lovbrudd og følger dem opp tettere.

Sammensatt og komplekst

Leder av Oslo fengselsfunksjonæreres forening og bystyrerepresentant for Oslo Arbeiderparti, Farukh Qureshi, sier til Utrop at dette er sammensatt og komplekst, og at det finnes ingen rask løsning på kriminalitet begått av barn og unge.

– Det er viktig at vi som samfunn klarer å være i forkant og forebygger årsakene til kriminalitet. Vi vet at de aller fleste unge som begår kriminalitet vokser under krevende sosioøkonomiske forhold. Da må vi klare gi dem arenaer de lykkes på, uavhengig av hvem deres foresatte er eller hva deres postadresse er, sier han.

Når kriminaliteten har skjedd, er det viktig med raske tiltak, både overfor dem som har begått kriminaliteten, og omgivelsene, mener Qureshi.

– Vi må ha kunnskap og være “hands on”. Kunnskapen er essensiell for å sette inn riktige tiltak, hvor vi på den ene siden må intervenere og på den andre både ansvarliggjøre og gi disse barna og unge en vei ut av kriminaliteten.

Økning i voldskriminalitet

Ifølge Qureshi, vil hurtigdomstolen være et godt tiltak, og regjeringen bør vurdere å justere ungdomsstraffen, slik premisset for hva som skjer ved brudd blir tatt inn straffen når den gis og ikke slik praksis er i dag.

– Ved brudd kan det gå relativt lang til saken kommer, omgjøring til annen straff og i videre iverksettelse. Så er det viktig å understreke at vi har relativt lite kriminalitet, men at det har vært en økning i voldskriminalitet den siste tiden. Dette er kunnskap som er nyttig og som gir oss samfunn mulighet til å gjøre noe med det, legger han til.

Qureshi sier til Utrop at de som er involvert i slikt får den hjelpen de trenger før det ender opp med alvorlig kriminalitet. Fellesskolen er kanskje den aller viktigste arenaen for å være i forkant, og det samme gjelder tiltak opp i mot foresatte – slik at de er i best mulig stand til å følge opp sine barn og unge.

Til slutt, presiserer Qureshi at det er viktig å huske på at det er barn og unge vi snakker om. Ja, de har gjort noe feil, men de er like fullt våre barn og unge.

– Derfor, vil jeg advare mot populistisk retorikk. Det bringer oss verken nærmere sannheten eller gode løsninger. Derimot kan det bidra til å dytte enda lengre ut i utenforskap, sier han.