Hvordan bekjempe hat mot minoriteter

Selv om de nasjonale minoritetene formelt sett har de samme rettighetene som resten av befolkningen, opplever mange av dem fordommer og negative holdninger som andre ikke møter. Dette viser en fersk rapport.
Foto: Kristina Tripkovic/Unsplash
I en ny rapport presenterer Helsingforskomiteen minoritetenes opplevelser og forskning på nordmenns holdninger til jøder, kvener/norskfinner, skogfinner, romer og romanifolk/tatere.

Hvordan opplever de nasjonale minoritetene i Norge sin situasjon når det gjelder hatefulle ytringer, diskriminering og negative holdninger?

Rapporten viser at det finnes et betydelig problem med hatefulle ytringer mot personer som tilhører nasjonale minoriteter.

Dette er så alvorlig at det fører til at mange unnlater å stå frem med sin identitet. Eller de unnlater å engasjere seg i organisasjoner, samfunnsliv og politikk for å fremme minoritetens og/eller egne interesser.

De hatefulle ytringene retter seg mot «minoritetsidentiteten» og problematiserer denne. Hetsen ser ofte ut til å ha som formål å svekke engasjement i minoritetskultur.