– Vi må stoppe utvisningene av etiopere

Lemma Desta i Norges Kristne Råd oppfordrer myndighetene til å stoppe tvangsdepoartasjonene av etiopere.
Foto: Gjermund Øystese
Lemma Desta, rådgiver i Norges Kristne Råd, holdt nylig appell om etiopiske flyktninger som tvangsdeporteres fra Norge.

I appellen viste han et besøk fra en delegasjon av norske og etiopiske kirkeledere for et pastoralbesøk av internerte på Trandum.

– Trandum er en slags Fortress Norway, der mennesker som har søkt asyl holdes innelåste, som om det skulle være kriminelt å flykte for livet. Trandum har høye murer med piggtråder, som vi er vant til i andre land i Europa. De innelåste asylsøkerne oppholder seg i et sted med flyavganger over dem hver tredje minutt, hver dag. Det er psykologisk tortur, og så inhuman behandling har jeg aldri sett på norsk jord.

– Rettighetsløse, men vil aldri være verdiløse

Folk på Trandum er asylsøkere og statsløse, stemmeløse, ID-løse, og papirløse, men aldri rettigheters løse eller verdiløse, de er medmennesker, sa han videre.
– Vi vet alle at verden befinner seg i flyktningkrise, men det ikke første gangen, vi har hatt flyktningkriser før. Norge er et land der løsninger kommer fra. Vi er Fridtjof Nansen-landet. Om mange land vedtar å stenge dører og snu ryggen til mennesker på flukt, velger jeg å tro at Norge ikke vil følge i samme linje. Tvert imot velger jeg å tro at Norge fortsetter å være landet som beskytter og berger liv, som tar imot flyktninger og asylsøkere, og gir de en ny sjanse å leve i trygghet og frihet.
Et eksempel han snakket om er vår egen Stortingspresident, Masud Gharahkhani, som selv kom som flyktning sammen med familien sin fra Iran.
– Masud, du som har kjent på kroppen det å være flyktning, flykte fra krig og leve livet på vent, og leve gjennom saksbehandling. På vegne av etiopierne internert på Trandum, gjør noe med dette. Hjelp til å stoppe deportasjone! Ovenfor partiet ditt og Stortinget, har du et moralsk ansvar om å snakke sant og humant om asylsøkere og flyktninger. Vær vennlig,  ikke glem flyktningene og asylsøkerne.

Kritikk av mediene

Også mediene får kritikk, for måten de har dekket migrasjon på, og hvordan man har skapt en klima av innvandringsskepsis.
– Vi er skuffet ikke bare over den inhumane politikken, men også over kynismen, likegyldigheten og stillheten som råder over denne uretten. Det siste punktet i min appell rettes mot norske medier, særlig riksmedia, for dere skulle har vært vokterne av demokratiet og rettigheter. Men søkelyset og kritikken uteblir, dere lar være snakke om dette. Dere lar være å stille kritiske spørsmål og oppfølgingsspørsmål, lar dette være som de er, lar mennesker lide, lar urett fortsette.