Bygger bro mellom norsk turkultur og internasjonal matkultur

Se innvandrere gå på tur på fjellet

Søndag ble det arrangert en internasjonal tur der mangfold i matlaging og inkludering var fokuset.

Søndag ble det arrangert en internasjonal tur i Bygdøy av Den Norske Turistforening (DNT) i samarbeid med PARS, en forening for iranere i Norge. Turen startet fra Bygdøylokket og varte omtrent syv km. På slutten turen ble det servert deilig iransk mat til alle deltakerne.

Kokk, Mitra Mohsni, sier til Utrop at menyen er lapskaus aspargesbønner, med barbari-brød.

— Dette er en populær rett i Iran. Jeg har laget den av aspargesbønner, kjøtt, gulrot, tomatpure, poteter, løk, olje og krydder, sier hun.

Barbari-brød og lapskaus har blitt servert til deltakerne. Foto: Andreea Stanciu
Foto : Andreea Stanciu

Daglig leder i PARS-foreningen, Mehran Paymard, sier til Utrop at det er svært viktig med slike turer i norsk natur. På søndagsturen var det omtrent 40 deltakere.

Mehran Paymard, daglig leder i PARS foreningen. Foto: Andreea Stanciu
Foto : Andreea Stanciu

— Vi er veldig glad for denne turen i dg. Vår identitet er viktig, men når vi bor i et annet land som har en annen kultur, må vi tilpasse oss og bli kjent med den også. Vi vil også trekke unge ut på tur i tillegg til oss voksne. Vi ønsker å vise at det å gå tur ikke er kjedelig, men gøy og sosialt selv om det regner eller snør. Vi holder turer annenhver uke, og får positive tilbakemeldinger, sier Paymard. Les mer om PARS på  parsforening.no.

Folk prater sammen og er sosiale på arrangementet. Foto: Andreea Stanciu

Bygger bro

— Friluftsliv er en viktig del av norsk kultur, men Norge har blitt mer flerkulturelt og de ønsker at dette i større grad skal gjenspeiles i hvordan vi bruker naturen, sier prosjektleder Mari Kolbjørnsrud.

Derfor startet Norsk Friluftsliv konseptet Turmat fra hele verden hvor målet var å bygge bro mellom norsk turkultur og internasjonal matkultur.

Å utvide turmatmenyen til noe mer enn bålpølser og ostesmørbrød vil være med å gjøre friluftslivet rikere og åpnere.

Friluftslivsorganisasjoner, skoler, barnehager og andre har siden oppstarten i 2017 arrangert mange ulike turer og aktiviteter rundt om i landet for å flere mennesker med innvandrerbakgrunn til å komme seg ut i naturen, og inkludere flere i friluftslivet gjennom egen matkultur. Ved å for eksempel invitere deltakerne til å lage og servere turmat fra ulike kulturer, blir arrangementet mer mangfoldig og inkluderende.

Norsk Friluftsliv er paraplyorganisasjon for de 18 største friluftslivsorganisasjonene i Norge, og det er organisasjonene som har aktiviteter ute i friluft lokalt.

— Gjennom prosjektet håper vi å inkludere flere i friluftslivet gjennom egen matkultur og å vise fram mangfoldet av mattradisjoner fra alle verdenshjørner. Ikke alle føler seg hjemme i den norske turkulturen, men alle har en matkultur, sier Kolbjørnsrud til Utrop.

Folk sliter med å komme seg ut i naturen

Turleder fra DNT, Karen Verne sier folk sliter med å komme seg ut i naturen fordi mange ikke er vant med det.

— Mange innvandrere forstår ikke poenget med tur, men alle lager jo mat som kan kombineres med tur. Vi kan lære av hverandre, inkludere og integrere.  Å lage mat ute i friluft er en fantastisk mulighet for å komme sammen og lære av hverandre på tvers av kulturer. Vi har hatt mange fantastiske turer, forteller Verne til Utrop.

Les om Internasjonale turer på DNT.no

Det ble fyrt opp bål etter deltakerne var ferdig med å spise. Foto: Andreea Stanciu
Foto : Andreea Stanciu

I likhet med Verne, sier turleder fra PARS-foreningen, Azar, at folk sliter med å komme seg ut i naturen fordi mange ikke kjenner til dette tilbudet.

— Slike turer gjør at flere kan komme ut, fordi de føler seg trygge med oss. Det er viktig å ha noen som kan vise deg rundt, og at man ikke går alene. Vi har fått masse positive tilbakemeldinger, og når de har deltatt en gang, vil de komme neste gang også, det er veldig fint å høre. De kommer fordi det er sosialt, sier Azar.

Flere arrangementer

Eksempler på turer og aktiviteter som ulike friluftsorganisasjoner har gjort er blant annet Eritreisk festmat i nordnorsk natur, internasjonal kvinnetur på Turmat fra hele verden-dagen, eller Turmat fra hele verden-arrangement på Askøy, i forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse.

— Å lage mat sammen og dele med hverandre – er ikke det en fin måte å være sammen på, bygge relasjoner og å lære av hverandre? Og en god måte å forene ulike kulturer, der alle bidrar og blir inkludert med sine tradisjoner og ressurser? Hvorfor ikke gjøre det ute: i skogen, ved sjøen, i parken, gjerne rett i nabolaget? Man trenger ikke å gå langt for å få fine uteopplevelser, og å lage mat kan gjerne være selve målet med turen, sier Kolbjørnsrud.

Videre, sier hun:

— Når flere får bidra med og kjenner igjen sin egen matkultur i friluftslivet, håper vi at muligheter åpnes for at flere opplever mestring og fellesskap på tur. Slik senker vi forhåpentligvis noen terskler for å ta del i friluftslivet. Ikke minst er det å vise fram mangfoldet av mattradisjoner fra hele verden en stor berikelse til den norske turkulturen. Å utvide turmatmenyen til noe mer enn bålpølser og ostesmørbrød vil være med å gjøre friluftslivet rikere og åpnere.

Les mer om Turmat fra hele verden og finn oppskrifter og tips på Turmat.no