Flere Fargers Dina Billington sier den siste videoutgivelsen, "Lykkelig", handler om hvordan man kan snu annerledeshet fra noe ekskluderende til noe positivt.
Foto: Leila Feratovic

Sang til ettertanke

Den multikulturelle gruppen Flere Farger fra Os skole i Halden har laget musikkvideo med budskap om inkludering. 

Utrop nr. 06/2017 (14.02.2017)

"Hvor er alle helter, hvor er de som blir med..Hvor er de som tenker på at vi må si mer"

Slik går de første linjene i sangen Lykkelig til den multikulturelle gruppen fra Os skole i Halden, Flere Farger. I denne utgivelsen har man samarbeidet med de unge sangerne Neema Cihiluka, og Kosovo-fødte Shkelqim Tahiri, som står bak tekst og musikk.

– Lykkelig handler om de mange spørsmålene man stiller seg i forhold til annerledeshet, om det å være begge deler men kanskje ikke føle seg hjemme noe sted, sier kunstnerisk leder i Flere Farger Halden, Dina Billington, til utrop.no.

– Vil kjenne seg igjen
Billington mener mange kan kjenne seg igjen i sangteksten, og kaller Lykkelig for veldig direkte og ærlig.

– Tilhørighet er noe de aller fleste av oss strever etter og ønsker. Teksten er sterk i måten den tar dette temaet opp, følelsen av det å være "en utlending" både i den nye kulturen og opprinnelseskulturen. For mange er dette en reell spørsmålsstilling i hverdagen, og annerledeshet kan ofte oppleves som negativt. Vi i Flere Farger har derfor som utgangspunkt i alt det vi gjør av kunstneriske prosjekter at annerledeshet er noe å vise frem og være stolt av. Noe som bidrar til positive følelser og opplevelser. 

Søkte om Frifond-midler
Historien til utgivelsen går tilbake til i fjor sommer. I snart et halvt år hadde Flere Farger holdt på med konsertforestillinger, basert på musikk fra forskjellige land. 

Singelen vurderes også å tas med i et fremtidig CD-prosjekt, som skal samle låtene fra de ulike konsertene man har hatt frem til nå.

– Sangen var opprinnelig med i fjorårets konsert. Så snakket vi med Shkelqim og luftet idéen om en musikkvideo til den flotte sangen hans. Vi søkte om Frifond-midler, fikk tilslag og samlet alle barna og artistene i et profesjonelt musikkstudio hvor vi gjorde opptakene. Opptakene ble så bearbeidet av musikkprodusent Kristoffer Lie. Så du kan tenke deg, hele prosessen har vært preget av mye jobbing.

Når inkludering er lykke
– Hvor viktig er det å ha en slik låt i dagens samfunnsklima?

– Lykkelig er først og fremst en oppfordring til lytteren om hvor viktig det er å ta imot "den andre" på en god måte. Lykke i form av fellesskap, av gjensidig inkludering er noe vi alle kan relatere oss til, uansett hvor store kulturforskjellene måtte være.

Link til YouTube-videoen