Visit Vestbredden

Author Recent Posts Redaksjonen Latest posts by Redaksjonen (see all) Utrops utgave 20 – 2024 er ute nå! - 23.05.2024 Forside av utgave 20-2024 - 23.05.2024 Utrops utgave 19 – 2024 er ute nå! - 16.05.2024 Fra palestinsk mat, utstillinger og musikk, til demonstrasjon, samtaler og aktiviteter for både barn og voksne. Lørdag 11. mai […]

Fra palestinsk mat, utstillinger og musikk, til demonstrasjon, samtaler og aktiviteter for både barn og voksne. Lørdag 11. mai arrangeres solidaritetsfestivalen Visit Vestbredden, som både løfter fram den palestinske kulturen og viser brudd på folkeretten.

For tredje år på rad gjennomføres en «kulturell okkupasjon» av Akerselvas vestbredde, en referanse til Israels okkupasjon på Vestbredden i Palestina. Solidaritetsfestivalen Visit Vestbredden ønsker både å belyse situasjonen for palestinere på Gaza og Vestbredden, men ikke minst skal festivalen synliggjøre og feire den palestinske kulturen.

– I år er det ekstra vanskelig å tenke på fest og feiring siden det skjer så mye lidelser i Palestina. Samtidig er det ekstra viktig at vi kommer sammen for å løfte frem alt det fine Palestina har å by på, forteller Rania Iraki, prosjektleder for solidaritetsfestivalen Visit Vestbredden.

– Jeg håper årets festival kan ha en positiv påvirkning til hvordan vi tenker på Palestina og at enda flere får mer kunnskap om den palestinske kulturen og tradisjonene der.

I tillegg til uteområdene ved Jakobs kirke og DogA, blir det program i Jakobs kirke, på Vega Scene og Hausmania.

Kl. 16.00 blir festivalen avbrutt av en demonstrasjon på Youngstorget der blant annet Rob Lipton fra Jewish Voice for Peace skal holde appell. Demonstrasjonstoget vil gå fra Youngstorget, ned Karl Johan og ender til slutt opp i Ankerparken igjen.

– Vi håper vi klarer å mobilisere til Norges største Palestina-demo, men vel så viktig er alle aktivitetene som skjer gjennom dagen og kvelden. Publikum kan blant annet glede seg til alt fra dabke- til dragekurs, det blir fotoutstilling, konserter, en panelsamtale og masse god palestinsk mat. I Kulturkirken Jakob vil det også være mulig å samles til felles samtaler og sorg. Festivalen avsluttes på Hausmania med en all female palestinsk DJ-line up så jeg håper folk kommer tidlig og drar sent, sier Rania Iraki.

Om Visit Vestbredden:

Solidaritetsfestivalen Visit Vestbredden arrangeres lørdagen nærmest Nakba-dagen. Formålet med arrangementet er å presse frem politisk endring gjennom massemobilisering, sette lys på brudd på folkeretten og menneskerettighetene, tilrettelegge for underholdende og aktiv læring for alle aldre, og feire palestinsk kultur og mangfold.

Festivalen arrangeres av frivillige, er non-profit og det er gratis inngang.

Nakba-dagen markeres 15. mai hvert år. Dagen viser til Al Nakba, katastrofen, som igjen viser til masseutdrivelsen av arabere fra Palestina. I 1948 ble over 700.000 palestinere gjort til flyktninger og mer enn 13.000 ble drept av det israelske militæret.