Ikke lett å skilles

Shama Boot (40) er midt i en skilsmisse og møter veggen. Hun etterlyser et støtteapparat for kvinner som skilles.

Foto: Henrik Kreilisheim

For pakistanske kvinner er skilsmisse ofte en besværlig sak. Tahera Iqbal ved primærmedisinsk senter mener enkelte pakistanske menn bevisst kompliserer livene til sine forhenværende koner for at de ikke skal gifte seg igjen.

Vi har pratet med Shama Boot, en av Iqbals klienter. Mannen, som er født i Norge, ønsker nå skilsmisse etter 11-års ekteskap, og har flyttet for seg selv. Paret traff hverandre og giftet seg i Pakistan, ekteskapet var foreldrenes ønske, men de unge samtykket. Shama ville gjerne til Europa, hvor hun har søsken. Men etter bare seks måneder meldte problemene seg, blant annet fordi de hadde vokst opp i hver sin kultur.

Etter muslimsk lov er de nå skilt, den krever kun at mannen sier uformelt tre ganger at han vil skilles, men ifølge norsk lov er de fortsatt gift. Shamas mann er sterkt forgjeldet og presser på for at deres felles leilighet skal selges, noe som innebærer at Shama og de tre barna på 10, 8 og 2 vil bli hjemløse.

–Han vil skilles for å kunne selge leiligheten, sier Shama. –Nå får ikke jeg verken hjelp fra barnevernet eller sosialkontoret. Separasjonsbevilgningen er underveis, men sosialkontoret vil ikke hjelpe før papiret er på bordet, men sykepengene mine strekker ikke til. Mannen min snakker barnevernet etter munnen, leker omsorgsfull far og vil ha mer omsorg for barna, men etterpå bryter han avtaler. Barnevernet er klar over dobbeltspillet hans, men hører likevel på ham, som behersker norsk langt bedre enn meg. Noen ganger sitter jeg der uten tolk. De burde stått på mer for å presse ham til å holde avtalene.

Både hun og mannen har signert på boliglånet, og Shama ble enig med banken om å bare betale renter de førstkommende månedene, men mannen ringte banken og sa at det var han som hadde signert lånet, og at de skulle betale avdrag også. Banken kunne bare be partene bli enige seg imellom, hvilket ikke er så lett.

–Her trenger jeg advokathjelp, men advokaten i Fri Rettshjelp har sagt han ikke kan treffe meg hver uke, sier Shama, – men jeg trenger rådgivning ofte.