Likestillingspris til Agenda X

På årets YS-konferanse ble likestillingsprisen 2006 tildelt Agenda X som er ungdomssatsningen til Antirasistisk senter.

– Hovedbegrunnelsen for tildelingen er det arbeidet Agenda X gjør for minoritetsungdom. Årets prisvinner er en viktig bidragsyter til det mangfoldssamfunnet vi ønsker, sier YS-leder Randi G. Bjørgen.

For 18. år på rad ble likestillingsprisen utdelt .

– I 30 år har YS jobbet aktivt med likestillingspolitikk. Vi har hele tiden ønsket å være pådriver i utviklingen av antidiskrimineringsarbeid. Den siste tiden har vi derfor valgt å sette sterkere søkelys på andre diskrimineringsgrunnlag. Årets prisvinner gjenspeiler for første gang dette brede hensynet, og det er jeg svært glad for, sier YS-leder Randi G. Bjørgen i en pressemelding.

– Agenda X har fått likestillingsprisen 2006 pga arbeidet som gjøres for at minoritetsungdom skal få mulighet til å bli hva de vil uavhengig av hudfarge eller kjønn. Aktivitetene til Agenda X stimulerer til mindre skiller mellom kjønn, og sentralt i deres virke står åpenhet og inkludering. Slikt arbeid er vi nødt til å støtte opp om. Dette ønsker vi å se mer av i norsk samfunns- og arbeidsliv!

Likestillingsprisen dekker nå de samme diskrimineringsgrunnlagene som likestillingsloven, diskrimineringsloven og arbeidsmiljøloven.

– Agenda X har etablert et godt tilbud for etnisk minoritetsungdom. Noe av det viktigste de gjør i arbeidet med å bekjempe diskriminering, er å inkludere alle som vil være med på aktiviteter, sier YS-leder Randi G. Bjørgen: – Agenda X tilbyr en rekke aktiviteter som jobbsøkerkurs, praksisplasser og arbeidstrening, kurs i rapskriving og fremføring, kurs i poesi og novelleskriving, DJ-kurs og boksing, jegerprøven, sommerleir og leksehjelp. Kursene er åpne for alle, uavhengig av kjønn. De har også satt rap på timeplanen ved å tilby rapworkshops til skoler. Årsaken til at lærere ønsker rap i skolen er bl.a. for å få gutter til å bli interessert i lesing og skriving, det bidrar til å utjevne kjønnsforskjeller i klassene, samtidig tar man opp tema som respekt, rettigheter, likestilling, rasisme på en måte som engasjerer elevene.