Verden rundt

Author Recent Posts Verden rundt Latest posts by Verden rundt (see all) Verden rundt - 02.11.2006 Verden rundt - 05.10.2006 Kina vil utlyse OL-amnesti for presse OL-vertene i 2008 utsatt for hardt internasjonal press. Journalister vil kunne reise fritt rundt i landet og rapportere uten frykt for noe som helst form for sensur under de […]
Verden rundt
Latest posts by Verden rundt (see all)

Kina vil utlyse OL-amnesti for presse
OL-vertene i 2008 utsatt for hardt internasjonal press. Journalister vil kunne reise fritt rundt i landet og rapportere uten frykt for noe som helst form for sensur under de tre ukene med sommer-OL i Beijing, opplyste president Kinas olympiske komité (COC), Yuan Weimin, nylig til en samlet internasjonal presse under koordinasjonskommitéens siste besøk til IOCs hovedkvarter i Sveits. Kineserne ble tildelt sommerlekene i 2008 under IOCs (International Olympic Commitee) kongress i juli 2001 under sterk kontrovers. Landets antatt tvilsomme rykte i menneskerettighetsspørsmål, ytringsfrihet og særlig også situasjonen i Tibet har fått mange til å reagere negativt. Siste tids diplomatiske krangel med Taiwan, som kineserne mener er en utbryterprovins, kan antageligvis ende opp i boikott fra taiwanesernes side. Kina har presset IOC til at landet skal refereres som ”Kinesisk Taipei” i olympisk sammenheng, noe taiwaneserne ser på som ganske ydmykende. Grupper som Amnesty International har også uttrykt sterk bekymring overfor de mange henrettelsene som årlig gjennomføres i landet. OL-amnestien kommer i sterk grad som følge av sterk internasjonal press på Beijing og COC. Landet har i de siste par årene gjort seg negativt bemerket med stadig sterkere sensurlover for nettbrukere og forfølgelse av journalister som skriver for innenrikspressen. Åpning for mindre pressesensur vil i fremste grad gjelde for medier utenfor Kina, slik som amerikanske NBC og britiske BBC.

– Medier årsak til konflikten på Sri Lanka
– I Sri Lanka er mediene en årsak til konflikten mens i Nepal er mediene med å utvikle demokratiet, sa utviklingsminister Erik Solheim torsdag da han åpnet konferansen “Frie medier” på Institutt for Journalistikk. Solheim tok utgangspunkt i sine erfaringer som fredsmekler på Sri Lanka da han uttalte at hadde mediene der vært som i Nepal, så ville man trolig ikke hatt en konflikt. Bakgrunnen for uttalelsen var at mediene på Sri Lanka var delt i to leire – tamilsk og singalesisk – som begge rapporterte ut fra egne ståsteder og brakte sjeldent det korrekte bildet. – I konfliktsoner må mediene ha ansvar for å bringe informasjon fra begge parter. Gjør de ikke det, blir det mye vanskeligere å få til en felles forståelse. Enkelte journalister forsøker dette med livet som innsats. Mange journalister er blitt drept på Sri Lanka de siste årene, sa han. I Rwanda derimot var mediene fullstendig kontrollert og brakte diskriminerende propaganda som muliggjorde massakre av 700.000 tutsier. Senere er faktisk journalister blitt anklaget for delaktighet i massemord gjennom sin fortielse av sannheten.

Asyl-fristaden
Asylsøker-fristaden Svalbard ble redning for Kazem (47). Han skulle vært sendt til hjemlandet for lenge siden. Men på Svalbard kan ingen ta ham, takket være et smutthull nesten ingen benytter seg av, skriver VG. På Svalbard gjelder ikke utlendingsloven, og dermed kan Kazem leve fritt på Svalbard så lenge han bare orker, uten å være redd for å bli tatt av myndighetene og sendt sørover til Asia, hvor han kommer fra. Her oppe kan han være så lenge han vil, dersom han klarer seg selv. Men det er ingen hjelp å få, ingen arbeidsledighetstrygd eller sosialboliger som venter. Prøver man lykken på Svalbard, står man alene og må finne seg plass å bo samt jobb på egen hånd. Om ikke, sender Sysselmannen deg tilbake til fastlandet. – Men jeg er fanget her oppe. Fanget i friheten. Idet jeg reiser herfra blir jeg tatt og sendt til hjemlandet, sier Kazem til VG. – Jeg prøver å ikke tenke på at jeg ikke kan reise herfra. Da blir jeg gal. Jeg trives, men det er slitsomt å vite at jeg må være her, at jeg for eksempel ikke kan reise på ferie. Andre jobber mot drømmer, drømmer om en lang ferie eller sommerhus langt mot sør. Slike tanker tør jeg ikke kjenne på, jeg må kun fokusere på helt enkle materialistiske mål, sier Kazem.