Fra Bollywood til Lollywood

Du har sikkert sett en indisk film en eller annen gang, hvis ikke får du en smakebit på hvordan opplevelsen er. Tro meg - det er noe helt annet enn en Hollywoodfilm.

Bollywood er navnet på den største filmindustrien i verden, nemlig den indiske filmindustrien som har utspring fra byen Bombay (nå Mumbai), derav navnet Bollywood. Her produseres filmer i massevis og det blir født nye stjerner hvert år. Indiske kinoer finner man overalt i store og små byer, og folk strømmer til kinoene for å få med seg både nye filmer og gamle klassikere på lerretet. Hvis ikke får man jo piratkopier nærmest før premieren på filmen.

Nesten alle gutter og jenter drømmer om å bli en filmstjerne, godt hjulpet av det faktum at de ser på filmer gjennom hele barndommen. Det er ikke akkurat noen aldersgrænse, som på filmene fra Hollywood, men så er ikke indiske filmer så grove heller da – siden slike scener blir sensurert bort. Når det gjelder blodig action, derimot, så finnes det ikke tegn på sensurering. Så barna har sett på masse action som sikkert ikke var bra for dem.

En typisk indisk film inneholder selvfølgelig en kjærlighetshistorie, action, musikk, dans, helt, heltinne, skurk, komiker og slekta til helten og heltinnen. Helten og heltinnen er nesten alltid barn av tidligere superstjerner eller av produsenten av filmen. Hvis du har vært heldig og ikke er barn av superstjerner får du kanskje sjansen i en lavbudsjettfilm. Nå for tiden er den indiske filmindustrien full av døtrene og sønnene til tidligere filmstjerner som har pensjonert seg. I enkelte familier går skuespill i filmer som arv, spesielt Kapoor familien er den som har vært lengst i filmer med hele tre generasjoner. Du trenger ingen form for talent innen skuespill, for mamma og pappa har kontakter og betaler for filmene dine. Du kommer sikkert til å lære å spille etter titalls av filmer til slutt. En annen trend som er godt i gang er modeller som glir over i filmstjerneroller. De fleste av dem er utrykksløse – tro meg, men noen har gjort det ganske bra som Ashwariya Ray og Sushmita Sen, tidligere miss World.

Handlingene i indiske filmer er ofte ganske like. Hvis noen kommer på en ny ide til en film og den slår an, begynner alle å lage lignende filmer. Derfor har du ulike perioder i filmer, som for eksempel noen ganger er det in med triste filmer og andre ganger kjærlighetsfilmer eller komedie. Enkelte ganger er det ikke andre filmer å få tak i enn actionfilmer. Ofte kopierer de indiske manusskriverne Hollywoodfilmers historie og presenterer den med en indisk vri. Ofte kopierer også pakistanske og indiske manusskrivere hverandres filmhistorie. Det finnes flere eksempler på to helt like filmer bare det at filmstjernene er forskjellige. Noen ganger kopierer de gamle filmers manus og lager en moderne utgave av det.
Den pakistanske filmindustrien Lollywood har utspring fra byen Lahore (derav navnet) og er langt mindre enn den indiske filmindustrien. Men filmene er bygd opp omtrent på samme måte. Sensuren i pakistanske filmer er mye strengere enn i indiske filmer, for indiske filmer er blitt mer og mer vestliginspirerte. Pakistanske filmer fra Punjabprovinsen er noe for seg selv. Der ser vi akkurat den samme handlingen i hver eneste film, bare at filmstjernene byttes ut fra tid til annen. Men er det et par som har slått an så ser vi dem i hver eneste film. Blir ikke folk lei av det, spør jeg bare. Slike filmer har ofte opptil syv sanger hvor helten og heltinnen synger og danser – ofte ute på landsbyåkrene. Helten har alltid stor bart, som er tegn på manndom, og heltinnen er ofte litt overvektig og hopper og spretter rundt omkring i sirkler med helten i midten som holder et våpen. Det ser ikke ut som han er på date, men på jakt.

Hvis du ligner på en Hollywood-, Lollywood- eller Bollywoodstjerne har du en sjanse til å få deg en filmkarriere i indiske og pakistanske filmer. Disse kalles for duplicate og tjener rått på å etterligne superstjerner. Et eksempel er en pakistansk filmstjerne som ligner på selveste Sylvester Stallone og kalles for Rambo. Han begynte som komiker i en tv-serie og endte opp som en filmstjerne i Lollywood og ble gift med en filmstjerne som var datteren til en tidligere superstjerne. Og alt dette på grunn av utseendet!

Musikk spiller en enormt viktig rolle i hver eneste indisk film. Det finnes nærmest ingen film uten musikk, selv om filmen ikke er ment å være musikal. Ofte er det flere sanger i filmen som kommer midt i handlingen. For det meste er det kjærlighetssanger som helten og heltinnen synger. Ofte er det en hel hær med dansere som danser i bakgrunnen av helten og heltinnen. Selv om en films handling foregår i India, ser man ofte at under sangene så er filmingen funnet sted i ulike land som for eksempel England, Frankrike, Sveits og Dubai. Ja, til og med i Norge har de vært under innspillingen av filmen “Badshah” (Konge) og det kom i nyhetene. Vi kan se at sangene er innspilt på steder som Frognerparken og Aker brygge.

Filmsanger fra langt tilbake synges fortsatt av titusenvis av jenter over hele verden under brylluper og andre festlige arrangementer. Og mange har lært flere av indisk filmmusikks klassikere utenat. Sangere som Lata Magheshkar er levende legender blant indere og pakistanere over hele verden. Flere sangere fra Pakistan har dratt til India fordi filmindustrien er større og at de blir enda mer populære der.

Skuespillerne er nærmest levende legender blant den indiske befolkningen. Mange prøver lykken i politikken, når de ser at karrieren holder på å bli over ved at de ikke er så populære lenger. Veldig få lykkes i politikken, men flere driver med veldedighet for de fattige. Etter hvert går de fleste helter og heltinnene over i fars og morsroller, når de blir eldre. Mange starter sine egne produksjonsselskaper for å lage filmer med dem selv i hovedrollen, ettersom deres popularitet har sunket og ingen andre vil gi dem hovedrollen lenger. Flere filmstjerner begynner å spille i tv-serier eller såpeoperaer som har begynt å bli ganske populære etter hvert.

Filmer spiller en stor rolle i indiske og pakistanske folks liv. Det gjenspeiler samfunnet og tar opp viktige temaer samtidig som det gir folk mulighet til å glemme hverdagens problemer og drømme seg bort i en magisk verden. Filmene skaper nye moter som jentene endrer sine klesskap etter hvert bidige år. Og guttene endrer sine frisyrer utifra deres favorittstjernes frisyrer.

I løpet av den siste tiden har pakistanere og indere begynt å bruke hverandres skuespillere i deres filmer for å fjerne fiendtligheten mellom landene etter at India ble delt i to. Det har også vært arrangert konserter hvor begge landene har invitert hverandres filmstjerner og popstjerner. Pakistanerne ser på like mange indiske filmer som indere gjør, og dette er en bra måte å komme hverandre nærmere på.