Khalid Mahmood har all grunn til å la champagnen sprette. Med sine 23665 personstemmer kom han på en sammenlagt femteplass i bystyrevalget. Han er Aps tredje best valgte politiker i byen, bare slått av ringreven Rune Gerhardsen og den svært drevne Nina Bachke.
Sterke kandidater
Han kom på plassen bak Høyres Fabian Stang, som var Oslos ordførerkandidat. Karima Abd Daif, også hun fra Ap, kommer etter Mahmood og får representantnummer seks. Hun fikk 22854 personstemmer fra Oslos velgere. SV-politikerne Akhtar Chaudry og Balwinder Khaur ligger på henholdsvis på 25. og 38. plass i bystyret. Chaudry fikk 11187 og Kaur 8247 personstemmer. Sterkt av begge å holde plassen etter et meget svakt valg for partiet.
Flerkulturell ungdom kommer
For mange er det oppmuntrende å se at flerkulturell ungdom gjør sitt inntog. RVs Negar Enayati, hvis foreldre har kurdisk bakgrunn, og Khamsajiny Gunaratnam, som er norsktamilsk, er født i henholdsvis 1987 og 1988. Enayati havnet på 43. plass og fikk 4432 personstemmer. Gunaratnam på sin side fikk 2123.
Arbeiderpartidominansen fortsetter nedover rekken. 28-årige Kamil Azhar, som for to år siden markerte seg rikspolitisk i motstanden mot bokutgivelsen av ”Satans Sønner”, får fortsette i bystyret med sine 1964 personstemmer. Partikameratene Wais Ali Ahmed og Rupinder Kaun Bains følger hakk i hæl på 50. og 52. plass. Helt sist på 55. finner vi Yasmin Mujahid, fra samme parti.
Flere må vente
Best valg blant vararepresentantene med minoritetsbakgrunn gjorde Mohammed Iqbal Raja, som fikk 1429 personstemmer. Hamsa Mohamed, også han fra SV, fikk nok til at han endte opp som vara, noe som må betegnes som en fjær i hatten for den 23 år gamle norsksomalieren, med tilhold i SVs internasjonale utvalg.
Elvis Chi Nwosu, som tidligere i år markerte seg sterkt i sexkjøpsdebatten under Aps siste partikongress, fikk ikke mer enn 987 personstemmer. Han må dermed vente til neste valgperiode for å bli valgt inn som fulltidsrepresentant. Kaga Ismet og Syad Mohammed Morsal havnet lenger nede på listen.
Høyres minoritetskandidater havnet også på varalisten. Aamir. J Sheik, Mertefe Bartinloglu og Sanam S. Bokhari er navnet på de heldige.
Flerkulturelt bystyre
10 av 59 fulltidsrepresentanter i bystyret har altså en eller annen form for flerkulturell/minoritetsbakgrunn, noe som gir ca. 17 %. Selv om tallene fortsatt er bak en ideell sluttmålsetning, står dette langt mer i stil med Oslos representasjonstall, hvor ca 25 % av befolkningen har en annen bakgrunn enn etnisk norsk.