Doktorens dilemma

Som nyutdannet lege tjener du enten 600 kr i måneden i Bangladesh eller 30 000 kr i måneden i Norge. Får Sarah Mariam valget, velger hun det første.
Åsmund Solberg
Latest posts by Åsmund Solberg (see all)

– Du har alltid et bedre liv i ditt eget land, selv om du hadde levd som en konge et annet sted.
Sarah er en 25 år gammel legestudent fra Bangladesh. I desember er hun ferdigutdannet lege etter fem år på universitetet og ett år i praksis.

50 sengeplasser
Å være lege i Bangladesh er ikke luksuriøst. For selv om du nyter god respekt, er arbeidsvilkårene dårlige. ”Småbyen” Sarah kommer fra heter Lalmonirhat. Det er en by med like mange innbyggere som Oslo, likevel finnes det kun ett offentlig sykehus med 50 sengeplasser og rundt 14 leger.
Man finner også noen få klinikker, men der kan man bare utføre små inngrep. Lønna gir ikke muligheter til å leve særlig godt, om du i det hele tatt er heldig nok til å få en jobb.
– Hvem ville ikke dratt? Et dårlig system og dårlige arbeidsvilkår er grunnen til at mange velger å dra, sier Sarah.
Men selv om systemet er for dårlig, er ikke det hele problemet. Med 146 millioner innbyggere har Bangladesh rett og slett for mange mennesker å ta vare på og alt for få leger til å gjøre jobben. At mange velger å dra gjør vondt verre, men Sarah påpeker at problemene ikke vil være over selv om legene ble i landet. Systemet vil fortsatt være for dårlig.
Likevel er legene nøkkelen til å få endret systemet.

Dilemma
Egentlig ville ikke Sarah bli lege. Begge foreldrene hennes er leger og oppveksten hennes var preget av at de ikke hadde nok tid til henne. De var alltid opptatt og hun flyttet derfor til besteforeldrene da hun var 13 år. Senere ombestemte hun seg.
– Jeg har alltid ment at legeyrket er det eneste yrket der du gjør godt mot mennesker – direkte, forteller hun.
Det er lett å se dilemmaet en lege med jobbtilbud fra utlandet står ovenfor. På den ene siden kan man sikre seg selv et godt liv. Man kan til og med sende penger hjem så familien får hus, mat og god utdanning. På den andre siden må de forlate hjem og familie og må leve et liv fylt med mye hardt arbeid og fattigdom.
– Hvordan tror du en lege tjener Bangladesh best mulig? Ved å bli eller ved å sende hjem gode penger tjent i Vesten?
– Jeg tror det er best at legene blir i landet for å hjelpe folket. For hver krone en lege tjener i utlandet, kunne han tjent et menneske i Bangladesh.

Ny kunnskap
Sarah sier hun aldri vil dra til utlandet for å jobbe, men kanskje for å studere. For å sikre seg en stabil fremtid må man videreutdanne seg. Uten spesialisering tjener du ikke godt nok til å forsørge en familie i Bangladesh og de beste mulighetene for spesialisering og videreutdanning finnes i utlandet.
Man kan også lære mye ved å jobbe i utlandet. Sarah forteller at man for noen år siden ikke kunne utføre åpen hjertekirurgi i Bangladesh, men leger som jobbet i utlandet kom tilbake med kunnskapen. Nå kan man operere hjerter på flere sykehus i landet.
For det er tross alt mange som kommer tilbake etter en stund og de har mye å tilføre landet, mener Sarah. Det er de som forblir i utlandet man ikke er tjent med. Da har staten kastet bort en stor sum penger på legeutdannelsen, ettersom den er gratis.
– De fleste legeutdanningene er statlige, så når noen drar utenlands, uansett av hvilke grunner, er det et tap for landet, forklarer Sarah.

Hardt å være motivert
Da Sarah var i praksis opplevde hun en situasjon som fikk henne til å ville bli barnelege.
– Jeg var med på en fødsel, men barnet hadde infeksjoner og fikk ikke puste. Sykehuset jeg var på, var ansett som et bra sykehus med godt utstyr.
Vi var fire stykker som jobbet på skift 24 timer i døgnet i tre uker. Vi gav ungen alle slags medikamenter, men det hjalp ikke. Ingenting hjalp. Ungen døde. Vi hadde prøvd alt, forteller hun.
Sarah ønsker at hennes egne unger i fremtiden skal kunne være trygge på et sykehus. Det motiverer henne til å jobbe videre mot målet sitt, og motivasjon trengs.
Det er hardt å være motivert i et land som Bangladesh. I et land der det er for få leger og for mange mennesker kan problemene virke endeløse. Det er umulig å si hvor regjeringen kan begynne å gjøre noe, og det kan være fristende å dra til noe bedre. Men Sarah tror på en bedre fremtid.
– Det er mulig å få en forbedring, vi trenger bare nok motiverte og kunnskapsrike mennesker.

Fakta
Bangladesh

170 helsearbeidere på 100 000 innbyggere
Bruker 11 dollar på helse per innbygger i året

Norge

3390 helsearbeidere på 100 000 innbyggere
Bruker 4033 dollar på helse per innbygger i året

Denne artikkelen har tidligere stått på trykk i Changemaker Magasin