Guatemala på vei mot militærregime?

Tidligere general kan bli ny president i Guatemala.

Den 4. november arrangeres andre runde av presidentvalget i Guatemala. Valget står mellom Álvaro Colom fra partiet Unidad Nacional de la Esperanza (Nasjonal enhet for håp) og Otto Pérez Molina fra Partido Patriota (Patriotpartiet). Sistnevnte har bakgrunn som militær general, og han beskyldes for å stå bak drap. Ifølge ferske meningsmålinger kaprer han likevel en stadig større andel av velgerne med sin ”knyttnevepolitikk”.

Økende vold
Álvaro Colom gikk seirende ut av første valgrunde 9. september. Han fikk 25 % av stemmene, mot 21 % som gikk til Pérez Molina. I en valgrunde preget av lav deltakelse ble blant andre Nobelprisvinner Rigoberta Menchú slått ut. Den pågående valgkampen er den voldeligste siden 1985 (under borgerkrigen). Mellom mars i fjor og september i år ble 56 politisk involverte personer drept, melder meksikanske Siempre.
Den økende volden reflekterer en generell samfunnsutvikling i Guatemala. Så er da også voldsbekjempelse og sikkerhet for befolkningen den viktigste kampsaken i valget. Mens Colom slår fast at det må intelligens til for å bekjempe volden, demonstrerer Pérez Molina løsningen i form av en løftet knyttneve. Og den enkle løsningen fenger folket.

”Knyttnevepolitikk”
Det er uklart hva som egentlig ligger i politikken til Pérez Molina. På spørsmål om hvordan han vil bekjempe volden i landet, unnlater han gjerne å komme med noen nærmere forklaring enn at det må skje med harde midler. Hans faste kroppsspråk og bakgrunnen fra militæret ser ut til å skape tillitt blant en voksende tilhengerskare. Samtidig stiller motstanderne spørsmålet: – Hva er en knyttneve godt for – annet enn å slå?

Drapsbeskyldninger
Menneskerettighetsaktivister har satt søkelyset på presidentkandidatens ansvar under borgerkrigen. Og den katolske kirkens sannhetsrapport som ble presentert av biskop Gerardi spiller en nøkkelrolle. Her går det frem at militæret i distriktet Nebaj, som ble styrt av Pérez Molina, sto bak 20 massakrer hvor tusen personer mistet livet. Gerardi ble selv drept rett etter at han la frem rapporten. Og i boken ”The Art of a Political Murder” avdekker forfatteren Francisco Goldman flere spor som knytter Pérez Molina til drapet på biskopen. Dette skriver Siempre.
Guatemalansk presse fokuserer i begrenset grad på Pérez Molinas fortid. Det er eksgeneralen Coloms folkemøter rundt om i landet som dominerer avisoppslag og nyhetssendinger.

Spente tilhengere
Regnskyene ligger i horisonten da Otto Pérez Molina besøker byen Antigua Guatemala 20. oktober. Og valgflesket er tilpasset været: De fremmøtte får utdelt regnkapper i den signaloransje partifargen. Generalen skrider gjennom forsamlingen i matchende t-skjorte. Vekselvis håndhilser han på tilhengerne og løfter knyttneven til værs. Blant de fremmøtte er stemningen spent: Kanskje har de fått et glimt av landets kommende president?