Rugbyseier forener svarte og hvite

Sør-Afrikas rugbylandslag, bedre kjent som Springboks, har med sin fire ukers seiersgang fått den vanlige mann og kvinne i gaten til å glemme landets harde virkelighet.

Sør-Afrika
Landslaget ble nylig kronet verdensmestere under rugby-VM i Frankrike til enorme jubelscener overalt i landet. Både i det hvitdominerte og velstående Pretoria og i township´ene i Cape Town og Johannesburg viftet man med nasjonalflagget og kledde seg i lagets grønngule uniformsfarger.
Sist sørafrikanerne vant i 1995 var det nye demokratiet knapt ett år gammelt. Nå håper sentrale aktører at sporten i enda større grad kan bli en brobygger mellom hvite, svarte, fargede og asiatere. Rugby har historisk sett vært en eksklusiv idrett for de hvite boerne og britene, og landslaget var utestengt fra all internasjonal konkurranse under så å si hele apartheidtiden. I de siste årene har flere svarte og fargede begynt å spille for Boks´ene.
– Jeg er veldig glad. Vår triumf viser at vi står sammen om dette, utbrøt lagets hvite kaptein Rudi Swanepoel straks etter 15-6 triumfen i finalen over England.
Også i de fattige svarte bydelene føler man seg svært delaktige, og håper på bedre forhold for unge talenter i townships.
– Seieren håper jeg vil føre at flere unge talenter med underprivilegert bakgrunn blir tatt på alvor, sier Soweto-beboer Sonwabile Khawuleza til nyhetsbyrået Reuters.

Tsjekkia

Steriliserte sigøynerkvinne, dømt til erstatning
Kommunesykehuset i byen Ostrava er i retten dømt til å gi en sigøynerkvinne erstatning på 500 000 tsjekkiske kroner for et ufrivillig inngrep begått for ti år siden. Den nå 30-år gamle Iveta Cervenakova skal av sykehuset ha blitt ”lurt” til å foreta sterilisering like etter en keisersnittsforløsning, da hun fikk sitt andre barn i 1997.
I følge byretten i Ostrava fulgte ikke sykehuset vanlig prosedyre, hvor hun skulle ha blitt spurt om skriftlig samtykke. Sykehuset har ingen som helst dokumentasjon, noe som i løpet av den flere år lange saksgangen styrket Cervenakovas sak.
– Sykehuskomiteen som skulle bestemme om det skulle foretas sterilisering (red.anm.; slik det er vanlig praksis i tsjekkisk helsevesen) møttes hele ti dager etter inngrepet, uten at min klient i det hele tatt ble informert om konsekvensene av hva hun ville gå igjennom, fortalte Cervenakovas advokat Michaela Kopalova til nyhetsavisen Rude Pravo.
Kopalova vurderer å gå til sak for flere sigøynerkvinner. Bare siste året har Tsjekkias svar på sivilombudsmannen registrert 90 klager på lignende overgrep.

Canada
Nynazister protesterte mot hijab-stemming

Flere titalls personer endte opp i slagsmål utenfor et valglokale i rådhuset i Calgary, da medlemmer fra nynazistgruppen Aryan Guard og om lag 50 antirasister tørnet sammen. Aryan Guards medlemmer var til stede for å protestere mot Canadas valglov, som inntil videre tillater muslimske kvinner å gå til stemmelokalene iført hijab og niqab. Politi måtte gripe inn da en av motdemonstrantene gikk til angrep på en nynazist, og siktet til slutt to personer for ordensforstyrrelse, melder TV-kanalen CBC News.
Hijab og niqab har vært en het potet i den politiske debatten i de canadiske lokal- og delstatsvalgene, med mange kontroversielle synspunkter. Landets statsminister, Stephen Harper, har nylig kritisert valgmyndighetene (Elections Canada) for ikke å ha en klarere linje når det gjelder identifisering ved stemmegivning.