Norgespatriotene hyller HRS

Den innvandrerfiendtlige grupperingen Norgespatriotene roser Human Rights Service (HRS) opp i skyene på sine nettsider. Mens Fremskrittspartiet stemples som en gjeng forrædere, blir HRS karakterisert som en glimrende organisasjon.

De fleste får så hatten passer på Norgespatriotenes nettsider.
De ytterliggående nasjonalistene levner politikere, partier, organisasjoner og media liten ære. De gjør imidlertid et unntak for HRS. Organisasjonen omtales flere steder, hver gang utelukkende i positive vendinger. Leserne blir også oppfordret til å besøke HRS sine nettsider, både gjennom linker og bannere.
– Human Rights Service (HRS) er en side vi gjentatte ganger har anbefalt våre lesere. De gjør en glimrende jobb og har vår fulle støtte, skriver de selverklærte nasjonalistene.

Naziretorikk
Norgespatriotene (NP) har en svært begrenset agenda, men ønsker likevel å stille liste til stortingsvalget i 2009. Valgprogrammet kommer til å bestå av kun to saker: Å stanse innvandringen til Norge, og «i den grad det er mulig» sende innvandrere som allerede befinner seg i Norge tilbake dit de kom fra.
Flere aviser og organisasjoner har kalt Norgespatriotene nazister. Selv kaller de seg patrioter og nasjonalister, og hevder nazister er et grusomt skjellsord de ikke kjenner seg igjen i.
De kommer imidlertid ikke unna at en del av retorikken de bruker ligner på den nazipartiet i Tyskland brukte om jødene i 1930-årene. I en artikkel om de afghanske flyktningene som demonstrerte utenfor Stortinget for å få asyl, blir flyktningene kalt blodsugende parasitter. Et annet sted oppfordrer Norgespatriotene folk til å gå med våpen på byen for å angripe innvandrere som begår voldtekt eller overfall.

Misliker rosen
Informasjonsleder Hege Storhaug i HRS liker ikke å bli konfrontert med skamrosen fra Norgespatriotene. Samtalen ender med at hun slenger på røret. Men Utrop rekker å få bekreftet at hun er klar over at Norgespatriotene linker til dem på nettsiden, men at de har bedt dem slutte, uten at det har hjulpet.
– De lukker ørene. Jeg tar dem ikke seriøst. Vår ideologi er motsatt av deres. Hvordan de kan synes det er greit og fint er underlig, sier Storhaug.
Men hun er klar på at HRS ikke ønsker et flerkulturelt samfunn hvor ulike kulturer og verdier likestilles.
– Det skaper parallelle og lukkede samfunn, hevder Storhaug, som mener grensen bør gå ved flerkulturell mat, dans og musikk.

Full forståelse
Mannen bak Norgespatriotenes nettside, Øyvind Heian, er ikke overrasket over at Hege Storhaug forsøker å distansere seg fra dem. Til Utrop sier Heian at han har full forståelse for Storhaugs uttalelser.
– HRS ønsker å bli oppfattet som stuerene. Dermed har de ikke noe annet valg. Det er livsfarlig for politisk korrekte eller de som er i gråsonen av det politisk korrekte å bli assosiert med oss. For da faller de raskt utenfor.

Nervøs reaksjon
Norgespatriotenes syn på HRS ble ytterligere forbedret da Jens Tomas Anfindsen ble ansatt som fagutvikler i fjor høst. Anfindsen kom fra stillingen som redaktør for det innvandringskritiske nettstedet HonestThinking.
– Anfindsen er en kritiker av islam. Han er flink til å skrive og få frem sannheten om islam, sier Heian.
Han bekrefter at HRS har vært i kontakt med dem angående linkene på nettsiden. Da Heian formidlet tilbake at NP synes HRS gjør en glimrende jobb, opplevde han følgende reaksjon.
– De virket nervøse for signaleffekten og at de skulle bli oppfattet som en samarbeidspartner eller alliansepartner til oss, forteller Heian.

Hemmelig følelse
Jens Tomas Anfindsen ønsker ikke å kommentere hyllesten fra Heian, bortsett fra å si at han synes det er fint at folk leser det han skriver.
    – Har du noen kommentar til hvordan det føles å bli omfavnet av NPs leder på denne måten?
– Nei, svarer Anfindsen.
    – Tar du dem seriøst?
–  Det kjenner jeg dem ikke godt nok til å kunne svare på.

Fordeler skyld
HRS sin fagutvikler fremhever at Europa har massive integreringsproblemer med ikke-vestlige borgere, særlig muslimer, og at dette fører til etniske konflikter, voldsutøvelse og kriminalitet. Anfindsen mener skylden og ansvaret for det han kaller Europas integreringskrise er tredelt.
– For det første burde de europeiske samfunnene ha skjønt at det ville bli konflikter av å tillate en slik innvandring som det de har gjort de siste førti årene. Dette fordi enkelte kulturer og religioner vekter verdier og normer på svært ulik måte.
For det andre arbeider det islamske, religiøse etablissementet aktivt for å skape islamske parallellsamfunn. Og for det tredje hindrer patriarker fra kulturer med tradisjon for arrangerte eller tvungne ekteskap integrasjon ved at de gifter bort barna sine til slektninger i hjemlandet, hevder han.

Mye statsstøtte
HRS er blant de organisasjonene på innvandrerfeltet som mottar mest statsstøtte. I fjor fikk de rundt 1,7 millioner kroner. Fremskrittspartiet er årsaken til at HRS mottar statsstøtte. Organisasjonen fikk i sin tid innpass på statsbudsjettet som følge av et budsjettforlik mellom Frp og Bondeviks sentrum-høyre regjering. Frp er fornøyd med seg selv.
– Vi gjorde en flott jobb der. HRS er en organisasjon som gjør et utmerket arbeid. Det kan ikke sies om de andre innen dette feltet, skriver stortingsrepresentant Ulf Erik Knudsen (Frp) i en e-post til Utrop.

Ukjent for SV
Integreringspolitisk talsperson i SV, Rolf Reikvam, var ikke klar over at HRS mottar statsstøtte.
– Det kom som en overraskelse. HRS er ikke en organisasjon vi er opptatt av å prioritere. Jeg sier ikke at det er en rasistisk organisasjon, men den ligger langt fra oss, sier Reikvam, som understreker at det ikke er noen automatikk i at alle organisasjoner skal få statsstøtte.

Ikke overrasket

SOS Rasisme er ikke overrasket over Norgespatriotenes omfavnelse og hyllest av HRS.

Av Kjetil Hegna

– Hege Storhaug og HRS representerer et miljø som konsekvent sprer en av vår tids mest utbredte former for rasisme, nemlig hets mot muslimer.
Nazistiske grupperinger som Norgespatriotene bruker HRS og andre «stuerene» miljøer som kildemateriale for sin hatpropaganda, sier Ola Melbye Pettersen i SOS Rasisme til Utrop.

Hyller Hitler
– Hvorfor mener dere at Norgespatriotene er nazister?
– Fordi flere ledende personer i NP har lang fartstid fra det nazistiske miljøet.
Øyvind Heian startet Norgespatriotene som et sideprosjekt til Vigrid, hvor han i lang tid har vært en ledende skikkelse.  Han har også i flere år hatt Vigrid-leder Tore Tvedt boende hos seg i Larvik.
NP er ikke noe annet enn et forsøk på å revitalisere rekrutteringen til det nazistiske miljøet ved å gjemme seg bak begreper som «parti» og «innvandringsmotstandere», noe avhoppere fra NP har bekreftet overfor oss. Vigrid gjorde det samme i begynnelsen da de kalte seg «religiøs gruppe» og «norrøne».
I dag hyller de Hitler åpent på nettsiden sin, svarer Melbye Pettersen.

Fiendtlig blogg
SOS Rasisme har tidligere politianmeldt Norgespatriotene for ærekrenkelser og trusler, mens NP på sin side har politianmeldt SOS Rasisme for løgnaktige påstander. Også liketillings- og diskrimineringsombudet har politianmeldt NP for ytringer de mener gir uttrykk for ideer om raseoverlegenhet og rasehat.
Melbye Pettersen er heller ikke overrasket over at Jens Tomas Anfindsen har gått inn i HRS sine rekker.
– Han startet sammen med sin bror den muslimfiendtlige bloggen HonestThinking.
Anfindsen har bakgrunn fra radikale kristne miljøer, sier Melbye Pettersen.

Fakta

Norgespatriotene
-En innvandringsfiendtlig gruppering.
-Registrert som forening i Brønnøysundregisteret, ikke som politisk parti, slik de hevder på sine hjemmesider.
-Har som mål å stoppe innvandringen til Norge og sende innvandrere tilbake til opprinnelsesland.
-Jobber for å stille liste til stortingsvalget neste år.
-Mener alle mennesker er like mye verdt.
-Frontfigur Øyvind Heian har bakgrunn fra Vigrid.
-Heian er dømt for å ha drapstruet justisministeren og for trusler mot politiet.
-Heian har også blitt dømt for besittelse av barneporno, men ble senere frikjent i lagmannsretten.