Ansikt i fokus: Faisa Adan

Victoria Uwonkunda
Latest posts by Victoria Uwonkunda (see all)

Fortell om din bakgrunn.
Jeg kommer fra Somalia, og har bodd i Norge i 18 år. Jeg er gift og har 6 barn, 4 gutter og 2 jenter. De er mellom 2 og 15 år.

Hvordan er det å oppdra barna i to kulturer?
Det er ikke lett, men slik er det med barneoppdragelse generelt. Vi snakker somalisk hjemme, norsk snakker de på skolen og sammen med venner. De eldste begynner å skjønne at de har en annen bakgrunn enn sine medelever. Jo eldre de blir, jo mer oppmerksomme blir de på foreldrenes kultur. De ser tilbake på hvor vi har kommet fra og henter noe derifra. De leter etter noe som de kan identifisere seg med.

Jeg legger merke til at du har et lite sjal over håret. Bruker jentene dine  hodeplagg?
De får bestemme selv. Jeg tvinger dem ikke til noe som helst. De skal kunne ta sine egne valg. Jeg ble aldri tvunget eller presset til å bruke det, hvorfor skal jeg da tvinge jentene mine?

Hva jobber du med i dag?
Jeg jobber i hjemmehjelptjenesten i Nordstrand bydel i Oslo. Jeg har full jobb. Siden vi har små barn, bytter jeg og mannen min på arbeids tiden. Han jobber ettermiddager og jeg tar morgenskift. Jeg valgte denne jobben fordi jeg elsker å jobbe med mennesker, særlig barn og gamle mennesker. Disse to gruppene trenger ekstra mye omsorg.

La oss snakke om et ømtålig tema: Omskjæring. Hva er ditt syn?
Først og fremt synes jeg temaet blir bagatellisert. Jeg er klar over at dette fremdeles skjer i blant annet Somalia, men ikke på den måten det blir slått opp i mediene. Dette er ingen religiøs handling. Ingen foreldre er tvunget av familien til å gjøre dette mot sine barn. De tar et bevisst valg. De som utfører dette er gamle, uvitende kvinner. De forstår ikke hvilke komplikasjoner som oppstår senere i livet, og hva dette gjør med et menneskes sinn. Jeg er selv omskåret, men har allerede bestemt at mine jenter skal skånes for dette.

Norske mediers omtale av somaliere?
Jeg synes det er veldig grusomt. Hver gang er det like sjokkerende å lese og høre om somaliere som gjør det ene og det andre. Men samtidig mener jeg enkelte problemer kan forhindres hvis man griper inn tidlig. Hvis noen på skolen merker noe, si ifra til foreldrene, slik at de kan forhindre at problemet utvikler seg videre.

Fakta

Navn:  Faisa Adan
6 barn
Fra Somalia
i Norge i 18 år
Hjemmehjelp, full tid i bydel Nordstrand, Oslo kommune.