Ønsker utvandrere tilbake

Utenlandsarbeidende bulgarere oppgir høyere lønn i en god stilling i hjemlandet, samt mindre korrupte tilstander i hjemlig politikk og næringsliv som fremste grunn til å vende hjem igjen, skriver avisen Sofia Echo.

Ifølge undersøkelsen gjennomført av Bulgarias ambassade blant bulgarske borgere i Spania, oppgav 72 prosent en nedgang i korrupsjonen og grov kriminalitet som fremste grunn for å vende tilbake til opprinnelseslandet. 30 prosent var enige i at å få en bra betalt jobb ville vært en sterk motivasjon til å vende hjem igjen. Nylig var Bulgarias arbeids- og sosialminister Emilia Maslarova på besøk i Spania, hvor hun blant annet besøkte en jobbmesse. Hun oppfordret unge spansk-bulgarere til å vende hjem igjen i et forsøk på å finne kvalifisert arbeidskraft som kan løfte landets økonomi. Stadig flere kan vende tilbake, ettersom også spanske firmaer har begynt å etablere kontorer flere steder i landet.

Sudanesere skytes og deporteres

Flyktninger fra Sudan risikerer nærmest liv og lemmer ved å flykte over den sterkt militariserte grensen over til Israel, skriver den regjeringsensurerte nettavisen Sudan Tribune. En rapport fra Human Rights Watch hevder at egyptisk grensepoliti har skutt ned 35 flyktninger siden sommeren 2007. Siden 2006 har over 10 000 krysset Sinai-halvøya og den egyptisk-israelske grensen. For det meste er det snakk om sudanesere, eritreere og darfurianere, som egyptiske og israelske myndigheter fremhever er økonomiske migranter. Blant flyktningene selv er oppfatningen annerledes. Flere av de som har kommet seg i live til Israel sier egyptiske myndigheter begår grove menneskerettsbrudd. I tillegg er også sterkt rasistiske holdninger blant vanlige egyptere og svært begrensede økonomiske muligheter i det nord-afrikanske landet trukket frem som årsaker til utvandringen. – Jeg har opplevd å bli fengslet og mishandlet av egyptisk politi flere ganger, sier en sudaneser som ikke vil ha navnet sitt på trykk. Han er en av de få heldige som har klart å komme inn i Israel. For de som blir tatt på grensen er deportasjon til Sudan og Eritrea, tortur og henrettelse skjebnen som venter. Human Rights Watch har ved flere anledninger kritisert både Egypt og Israel for hjemsendelsene.

Utdanningssamarbeid på tvers av kulturgrensene

Venezuelanske og iranske utdanningsmyndigheter har planer om å jobbe sammen for å skape en nytt utvekslingsprogram som legger vekt på “sosialistiske verdier i det 21. århundre”. Universidad Boliviariana, som er fullt ut statsfinansiert, kaller det nye programmet for “University of Civilizations”. Som en del av avtalen skal man blant annet åpne for studier i farsi og iransk samfunnsliv. Først skal en professor fra University of Teheran tilbringe ett år i Caracas, og så skal venezuelanske professorer være et semester i den iranske hovedstaden. – Formålet skal være å oppfordre til samfunnsdiskusjon og konstruktiv idéutveksling. Planen er å ha ti utvekslinger på doktorgradsnivå mellom Venezuela og Iran frem til 2009, sier Venezuelas viseutdanningsminister Tibisay Hung til Bolivarian News Agency.

Indere på kolesteroltoppen

Etniske indere i øystaten Fiji i Stillehavet er den innvandringsgruppen med høyest fare for hjerte- og karsykdommer. De har opptil 50 prosent større sjanse enn innvandrede kinesere til å få hjerteinfarkt, ifølge nettsiden fijiancircle.com sin helsedebattseksjon. Varmt vær er slettes ingen garanti for å holde vekten sålenge man har passiv livsstil og går fra en vegetardiett til en fetere kjøttbasert diett, går det fram av en av artiklene som omhandler temaet etnisk bakgrunn og helse. I likhet med flere sør-asiatiske innvandrergrupper er først og fremst en svært brå overgang til en annen diett, fremfor sosiale forhold som er problemet. Indo-fijierne har nesten like høy forekomst av hjerte- og karsykdommer som andre indiske innvandrere i industrialiserte land som USA og Storbritannia.