USAs nye rolle i Pakistan

USA planlegger en storstilt utbygging av sin ambassade i Islamabad. Byggeprosjektet vil koste omtrent én milliard dollar. Men USAs motiver for å øke sitt nærvær er fortsatt uklare, og mange pakistanere frykter at USA skal svekke landets suverenitet.

Omtrent 350 boliger vil bli bygget inne i et gigantisk ambassadekompleks, deriblant leiligheter for flere hundre amerikanske marinesoldater (US Marines). Ifølge kilder i den amerikanske ambassaden skal nesten 500 soldater ankomme Islamabad etter at komplekset er utbygget. Ifølge offisielle kilder skal disse amerikanske soldatene stå for sikkerheten til hele ambassadekomplekset, men flere og flere pakistanere frykter noe annet.

Frykter denne utviklingen
Disse utbyggingsplanene og ressursene den amerikanske regjeringen nå bruker på sin ambassade i Pakistan, alarmerer flere politiske eksperter i Pakistan. De frykter at et “mini-Pentagon” er under utvikling i den pakistanske hovedstaden, muligens med alvorlige konsekvenser for Pakistans suvernitet. Budsjettet USA har satt av til sine utenriksstasjoner i blant annet Islamabad og Kabul, har økt dramatisk fra 2008 til 2009. Bare i Irak og Tyskland bruker USA mer penger på sine ambassader og relaterte militære installasjoner.

Siden 2008 har amerikanere i all stillhet sendt omtrent 350 soldater og offiserer til Tarbella-området, som ligger nesten 20 kilometer nordvest for Islamabad. Den offisielle amerikanske forklaringen er at disse er instruktører og trenere for en pakistansk spesialenhet i forsvaret.

Nå er det opp til Obama-regjeringen å bevise at den ikke har en skjult agenda i Pakistan.

Ifølge tidligere generalløytnant og sjef i den pakistanske etterretningstjenesten Inter-Services Intelligence (ISI), Mohammed Asad Durrani, har amerikanere kjøpt en stor tomt i Tarbella. Han mener at den egentlige hensikten med dette er en “strategisk posisjonering” i Pakistan.

Eksklusivt
Flere sivile og militære observatører i Pakistan peker på at store containere har ankommet dette amerikansk-kontrollerte området av Tarbella, og bare amerikanske tjenestemenn har tillatelse til å inspisere hva containerne inneholder. Militære pakistanske observatører mener slike containere normalt blir brukt til transport av store mengder med våpen, militære kjøretøy og ammunisjon.

Denne utviklingen i Tarbella sammen med utbyggingen av den amerikanske ambassaden, som vil huse flere hundre amerikanske soldater, er en oppfølging av den amerikanske politikken i Midtøsten. Det hevder Zafar iqbal Waraich, den tidligere statssekretæren i det pakistanske innenriksministeriet. Jordans hovedstad Amman ble omdannet til et senter for amerikanske maktinteresser i Irak, Syria og Palestina.  
 

CIA  i Pakistan
Etter invasjonen av Irak i 2003 bygget amerikanere et gigantisk ambassadekompleks i Bagdad, som ikke bare ga logistisk støtte til de amerikanske styrkene i Irak, men var også et viktig ledd mot palestinske militser i Jordan og arbeidet for å redusere Syrias og Libanons innflytelse i Jordan. I tillegg ble den amerikanske utenriksstasjonen i Irak en viktig aktør som deltok målrettet for å redusere innflytelsen til irakiske motstandgrupper i Jordan og fremmet bedre forhold mellom Israel og de arabiske landene.

Etter 11. september 2001 etablerte den amerikanske etteretningstjenesten CIA flere “fasiliteter” i de pakistanske storbyene Islamabad, Karachi, Quetta og Peshawar. CIAs oppdrag i disse byene har stort sett vært å innhente informasjon om militante grupper slik som Al-Qaida og Taliban og deretter informere sine kollegaer som opererer droner fra Afghanistan. Selv om CIA og amerikanske diplomater fortsatt fastholder at målene for oppdrag i Pakistan kun er militante opprørere, kan vi ikke se bort ifra andre viktige strategiske motiver.

Mistet troverdighet med Bush
Tiden vil vise hvilke hensikter USA egentlig har i Pakistan, men det er en tydelig skepsis i den pakistanske befolkningen til det de mener er amerikansk hegemoni og støtte til diktaturer i regionen. USA mistet veldig mye troverdighet i Pakistan på grunn av Bush-regjeringens kyniske partnerskap med general Musharraf, og pakistanere flest tror at Obama i likhet med Bush fortsatt har mer eller mindre de samme strategiske ambisjoner med Pakistan. Nå er det opp til Obama-regjeringen å bevise for det pakistanske folket at den ikke har en skjult agenda i Pakistan.