Mathjørne: Islandsk kjøttsuppe

Author Recent Posts a a Latest posts by a a (see all) «Henlagt på bevises stilling» - 08.01.2024 På tur med mat fra hele verden - 22.11.2023 Gi deg selv et smil som varer livet ut - 11.09.2023 Denne suppen er noe som alle kjenner på Island, og den er typisk for høstsesongen når kjøtt […]
Denne suppen er noe som alle kjenner på Island, og den er typisk for høstsesongen når kjøtt fra høstens nyslaktete lam kommer på markedet. Som med så mange tradisjonelle retter finnes kjøttsuppen i flere varianter, og det finnes forskjellige ideer om hvordan den skal smake, mengden av grønnsaker som skal i og hvor lenge de skal koke.

Tradisjonelt ble fett kjøtt brukt, men nå velger mange å skjære noe av fettet av kjøttet eller bruke magrere kjøtt. 

Ingredienser:
600 g lammekjøtt med ben, gjerne bog eller fårikålkjøtt
2-3 liter vann
3 stk. poteter
1stk. purre
3 stk. gulrøtter
1stk. kålrot
80 g selleri
½ dl ris (hvis man ønsker)
2-3 tsk ferskt krydder (timian, gressløk, vårløk)
salt og pepper

(Du kan godt ha flere grøntsaker oppi, for eksempel hvitkål og andre gryn en ris, her er det tillatt å eksperimentere og tilpasse suppen til egen smak) 

Slik gjør du:

Ha kjøttet i en gryte og ha vann i så det dekker. Varm vannet opp til kokepunktet, men la det ikke koke.Ta av skummet som flyter opp eller sil vannet og hell det tilbake i gryten. La vannet koke opp og trekke cirka 1 time. Hvis du vil, kan du fjerne noe av fettet fra overflaten av vannet. Ha grønnsakene i, og la suppen koke videre under svak varme i 1-2 timer. (Du kan også velge å ha grønnsakene i senere i koketiden så de er fastere når du spiser suppen.) Ha i krydder, salt og pepper. Ha i risen og la suppen koke videre i 20 minutter.

Suppen er nå klar. Man kan velge om kjøttbitene tas opp og serveres ved siden av suppen, eller om kjøttet skal renses, skjæres opp og legges tilbake i gryten før servering.