Halvgud med ADHD – og andre guder

Rick Riordan er mannen bak bøkene om Peter Jackson
Foto: Wikimedia Commons
Har du glemt det du lærte om den greske mytologien på skolen? Fortvil ikke, du er nok ikke alene om det. Hvis det skulle være interessant å oppfriske kunnskapene om den greske mytologien kan Percy Jackson – Lyntyven være stedet å begynne.  Den ultimate prøveLyntyven er bok nummer én i en serie på fem av […]

Har du glemt det du lærte om den greske mytologien på skolen? Fortvil ikke, du er nok ikke alene om det. Hvis det skulle være interessant å oppfriske kunnskapene om den greske mytologien kan Percy Jackson – Lyntyven være stedet å begynne. 

Den ultimate prøve

Lyntyven er bok nummer én i en serie på fem av Rick Riordan, som har gjort stor suksess i USA. I år har også filmen kommet. 

Percy Jackson er en ung gutt med ADHD og andre såkalte problemer som fører til at han blir utvist fra alle skoler han går på. Vi møter Percy like før han finner ut at han er en halvblods, altså halvt gud, halvt menneske. Noe som, ikke uventet, snur opp-ned på Percys tilværelse. De greske gudene står på randen til krig, og Percy er den som kan, og skal, redde verden fra undergangen. Plottet er altså enkelt og greit. Du har en helt som har et mål. På sin ferd frem mot dette målet møter han hindringer som han må passere. Ved hjelp av gode venner kommer han seg forbi disse hindringene og oppnår målet. Boken er veldig handlingsorientert, og det er veldig få og veldig korte passasjerer hvor det ikke skjer så mye. 

Sidevender

Mens jeg leste boken, kom jeg til å tenke på Da Vinci-koden av Dan Brown. Riordan bruker mange av de samme teknikkene i historiefortellingen sin (ikke nødvendigvis et kompliment). Det gjør boken spennende, men det gir ikke nødvendigvis god litteratur. Nå er det ikke sikkert at Riordan har som mål å skape såkalt god litteratur, hva nå det er. Tatt i betraktning målgruppen for Lyntyven, unge tenåringer, så kan målet være å fortelle en god historie og skape leselyst hos unge lesere. Hvis det er målet, så synes jeg boken fungerer veldig godt. Det er ikke dermed sagt at tenåringer må ha enkle bøker fordi de er tenåringer. Unge lesere er like forskjellige som voksne lesere, og trenger ulik litteratur i like stor grad. 

Inngang til litteratur

Lyntyven fungerer bra som underholdning, og som en kilde til å lære litt om gresk mytologi, men ikke noe mer enn det. Med tanke på hvor dårlig gutter gjør det i lesing i forhold til jenter, så kan denne boken brukes i skolen for å oppmuntre gutter til å lese. Så alle lærere kan jo lese dette som en anbefaling til elever som ikke har så veldig lyst til å lese, eller som ikke liker å lese. Jeg tror ikke på å tvinge noen til å lese, og i hvert fall ikke noen som i utgangspunktet ikke har lyst til å lese. Derfor er det viktig å vite hva som finnes av litteratur til barn og ungdom, slik at læreren kan geleide elevene i riktig retning. Noen ganger kan underholdende litteratur også være nok.