Verden Rundt

Author Recent Posts Claudio CastelloJournalist i Utrop Latest posts by Claudio Castello (see all) Leser bok på ulike språk for å markere morsmålsdagen - 22.02.2024 – Vi må ivareta norsk-palestinere i Oslo - 22.02.2024 Rambow returnerer med ny singel - 21.02.2024 USA: Høyesterett kan bli protestantfrittUSAs øverste rettsinstans blir helt uten protestanter dersom Elena Kagan […]

USA:

Høyesterett kan bli protestantfritt

USAs øverste rettsinstans blir helt uten protestanter dersom Elena Kagan velges
til ny høyesterettsdommer, ifølge TV-kanalen CNN.

Jødiske Kagan ligger godt an til å bli USAs neste høyesterettsdommer etter at
president Barack Obama nominerte henne. Om hun overtar etter John Paul Stevens, vil det bety at Høyesterett blir uten en eneste protestant. Halvparten av USAs befolkning er protestanter, rundt en fjerdedel tilhører
den katolske kirken og bare 1,7 prosent er jødiske.

Stephen Prothero, religionshistoriker ved universitetet i Boston, sier til CNN at situasjonen må sees på som historisk og ironisk samtidig.

– Gjennom det 19. århundret forsøkte protestantene å gjøre USA til
sin egen himmel på jord, noe som innebar at de utestengte jøder og katolikker
fra nærmest alle maktposisjoner i landet. Nå er alt snudd på hodet, konstaterer han overfor CNN.

Belgia:

Tegneserie rasismeanklaget

Tegneserieheftet «Tintin i Kongo», utgitt for første gang i 1930, er i
hardt vær. Helten Tintin, også kjent for mange norske barn, må nå tåle harde rasismeanklager. I den omstridte nyutgivelsen tar han og hunden Terry en båt fra
Antwerpen til Kongo, leier seg en «boy», en svart afrikaner nesten uten klær
på kroppen, og drar ut i jungelen på jakt.

Kongolesiske Bienvenu Mbutu Mondondo har i flere år jobbet for å fjerne heftet fra butikkene, og har nå gått til sivilt søksmål mot de
belgiske utgiverne Casterman for å en endelig avgjørelse i saken. Han mener tegneserien er rasistisk kolonipropaganda.

– Afrikanere og svarte mennesker fremstilles som barnslige og uutviklede idioter, sier han ifølge nyhetsbyrået AFP.

Chile/Peru:

Skal diskutere arbeidsinnvandring

Et kommende møte mellom Perus president Alan Garcia og hans chilenske kollega Sebastian Piñera vil være en god mulighet til å gjenopprette “to-pluss-to” samtalene mellom landene, hevder den peruanske ambassadøren i Chile, Hugo de Zela, overfor nyhetsbyrået Andina.

Toppmøtet skal avholdes i slutten av mai som en del av vårens store konferanse i Madrid mellom EU-land og deres latinamerikanske partnere. En av de hete potetene vil være diskusjonen om situasjonen for de titusener av peruanske arbeidsinnvandrere som bor i Chile.

– Vi må se på denne gruppens situasjon i Chile og finne gode løsninger, sier de Zela.

Sør-Korea:

Strammer inn foran G-20

Sør-koreanske innvandringsmyndigheter vil stramme innreisekontroll og overvåkning av utenlandske statsborgere foran høstens G-20-konferanse i Seoul, opplyser landets justisdepartement.

Et av tiltakene som foreslås er automatisk fingeravtrykk av alle utenlandske statsborgere med kriminelt rulleblad ved innreise. Tiltakene kommer som følge av flere arrestasjoner av pakistanske statsborgere i landet, mistenkt for å støtte Taliban og andre terrorgrupper.

– Sør-Korea er ikke lenger en sikker sone. Arbeidsgruppen som vi nå har opprettet, vil gi
oss mulighet til å hindre forbrytelser og utøve kontroll hvor det er nødvendig, sier en talsmann ved Sør-Koreas justisdepartement til nyhetsbyrået Yonhap News.