Ansikt i fokus: Danu Suntharasigamany: Teaterspire og hjelpearbeider

 
Foto: Thomas S Pettersen
Dramaeleven Danu dro til Kenya for å lære barn om deres rettigheter. Hjelpemiddel? En kortstokk.

Sammen med tidligere medelever på dramalinjen på Bjørnholt videregående lagde Danu et prosjekt der ideen var å bruke det de hadde lært om teater og drama for å hjelpe andre.

Målet ble Kenya, temaet barnerettigheter i Kenya. For å få råd til reisen jobbet hun i et halvt år som lærervikar.

– Vi lærte oss selv og ungene i Kenya om barnerettigheter gjennom teaterteknikk, forteller Danu.

Å komme til Afrika gjør deg bevisst på hvor stort forbruk vi egentlig har her i Vesten.

Dramaelevene brukte en uvanlig metode for å gjøre barna bevisst på menneskeverd og respekt.

– Elevene fikk utdelt et vanlig spillkort og satte det i pannen. Deretter skulle skulle hilse på hverandre ifølge verdien på kortet. Om det var en konge, hilste de med stor respekt. Måten de hilste på en toer var ikke like flott, forteller Danu.

Effekten var slående. Både elever og lærere ble tvunget til å reflektere. Det abstrakte prinsippet om likeverd uansett sosial posisjon i samfunnet ble plutselig mye mer konkret.

Danu og vennene fikk støtte til prosjektet gjennom den lille frivillige organisasjonen Support Cooperation International Living Organization Kenya (SCILO), som har som hovedmål å engasjere folk i kampen for fred og likestilling. De leverte en prosjektplan, og den ble godkjent.

Hvordan var det å få vite at dere hadde fått støtte?

– Det var en stor glede. Men den største gleden og den viktigste lærdommen for meg kom i Kenya. Jeg ser jo hvor lite de har av materielle ting. Alt de gjør, gjør de for samfunnet og det kollektive. Her er vi veldig selvopptatte. Det var en øyeåpner å komme dit, og man blir bevisst på hvor stort forbruk vi egentlig har her i Vesten. Samtidig har de noe å lære av oss om positiv individualisme. Man må finne en gylden middelvei, mener Danu.

Hva er planene fremover?

– Framover blir det fokus på utdanning. Jeg har søkt på forkurs i teater. Dessuten skal jeg søke på Nordic Black Express sin teaterskole og krysser fingre for at de vil ha meg med!

Positive sider: glad, positiv, energisk.

Negative sider: For kritisk, forventer for mye av folk noen ganger, veldig sta.