Ærlig bilselger

Mohammed Riaz Saddiq kom til Norge med to tomme hender i 1971. I dag er han eier av millionbedriften StarAutoco. Det at han selv er fra Pakistan mens alle de ansatte er etnisk norske, synes han er den mest naturlige sak i verden.

Jeg parkerer bilen utenfor StarAutoco på Lørenskog, og tråkker inn i butikken. Flunkende nye Mercedeser står imponerende på rekke og rad. Det lukter lær og fersk gummi. En skinnende blank, uvanlig lekker, kremfarget Mercedes fanger blikket mitt. Før jeg rekker å drømme meg helt bort, dukker sjefen selv opp og hilser vennlig.
Mohammed Riaz Saddiq kom til Norge i 1971. På CV-en hadde han allerede en treårig utdannelse fra teknisk høyskole i Pakistan med spesialisering på biler. At valget falt på Norge, var litt tilfeldig. Saddiq hadde jobbet sammen med svensker på skolen i Pakistan og Skandinavia tiltrakk ham. Og så hadde han en storebror i Norge.

Bygget seg opp
Den unge teknikeren fikk seg snart jobb hos General Motors. Etter mer enn ti år hos den amerikanske bilgiganten hadde han spart seg opp nok egenkapital og kjøpte lokaler der han kunne selge bruktbiler. Det var i 1984. Endelig, i 2003, nesten 20 år senere, ble bedriften hans autorisert Mercedes-Benz-forhandler.

– Ved salget av én bil tjente jeg like mye som en måned jobbing hos General Motors, sier Saddiq rolig og med et fornøyd smil.
I dag er han eier og styreleder for konsernet StarAutoco, som har syv selskaper under seg, har agentur for Mercedes-Benz, Peugeot og Smart, samt eiendomsmasse i Norge.
– Da jeg kom til Norge var vi svært få innvandrere, men etter hvert kom flere, og alle har jobbet hardt og bygd seg opp fra null, forteller Saddiq om pakistanerne som kom til Norge for å prøve lykken. 
Han mener at jobben de gjorde og skatten de betalte har bidratt til mye positivt for den norske staten.
Fordelene Saddiq hadde, var at han kunne salg og kundeservice. Men han hadde også teknisk kunnskap om biler.
– Det var tøft, men jeg lyktes og nå har jeg en familiebedrift der mine to sønner også jobber. 

Norske ansatte

Saddiq peker fra kontoret sitt og forteller hvem som sitter hvor. Til venstre sitter den ene sønnen og rett fram sitter den andre. Etter en liten stund kommer kona hans inn for å hilse.
Sønnen Zahid er konsernsjef og den andre sønnen Azer salgskonsulent. Begge er født og oppvokst i Norge. For øvrig er det utelukkende etniske nordmenn i bedriften.

– Vi er som en stor familie her, det føles egentlig som om alltid har kjent hverandre, sier Saddiq.
De har julebord hvert år, som de fleste andre arbeidsplasser. Noen ganger på restauranter, eller i selve butikken. En gang dro de til Stockholm. Til sammen er de 30 kolleger på StarAutoco Lørenskog.
– Vi har to avdelinger til, en i Hammerfest og en på Skedsmo, så det er omtrent 60 ansatte i konsernet, sier han.
Saddiq vil gjerne skape enda flere arbeidsplasser. Det er moro og en tjener penger på det, men det vil jo også føre til at den norske staten får inntekter, minner Saddiq oss om. 
– Hva er veien suksess? 
– Det er ingen hemmelig ingrediens, men jeg tror på ærlig hardt arbeid, kombinert med god kundeservice. Vi har gjort navnet vårt kjent på markedet og blant folk i næringslivet. De synes det er en god opplevelse å handle hos oss. Det er fordi jeg er veldig opptatt av at vi skal være profesjonelle, nøyaktige og følge regelverket til punkt og prikke.
Saddiq forteller at han ikke har hatt hastverk med å tjene de store pengene. Han har vært tålmodig på veien mot det store målet.
– Den sakte og grundige måten å oppnå velstand på er den beste. Kjappe, uærlige løsninger lønner seg ikke i lengden. Konsekvensene innhenter deg om du ikke er ærlig med seg selv og andre, sier Saddiq.
Han tror noe av forklaringen er verdiene har fått overlevert fra sine foreldre.

– De var enkle mennesker fra Gujrat-området, og ikke business-folk, men ærligheten har jeg arvet fra dem, sier Saddiq.

Den smale sti: Respekt for regler har gitt Mohammed Saddiq et trygt fundament for å bygge et forretningsimperium, mener mannen selv. Her i en av de mange Mercedesene han selger på Lørenskog utenfor Oslo.
Foto : Henrik Kreilisheim

Jeg tror at den yngre norsk-pakistanske generasjonen vil nå enda lenger enn det vi har gjort.

Han er takknemlig for alt han har oppnådd, men ønsker å gi tilbake til samfunnet og ikke bare forsørge for seg og sine. Storsinnet strekker seg også ut av landet. Saddiq har nemlig sponset byggingen av en barneskole i Pakistan, i Gujrat-området. 
Tilpasninger
Vi sitter inne på kontoret og kikker ned på bilene i butikken. Dette er Saddiqs livsverk etter 40 år i Norge. Han stoler på sønnene sine og jobber iherdig med dem for å beholde kvaliteten bedriften berømmes for.
Alle tre legger vekt på å tilpasse seg norsk kultur og den norske måten å drive business på. Og ikke minst forholde seg til alle slags regler − skatt, moms og skjemaer som skal fylles ut. 
– Det er viktig å være ydmyk og vise respekt overfor det regelverket som gjelder, er de tre enige om.

Utdannelse
– Jeg tror at den yngre norsk-pakistanske generasjonen vil nå enda lenger enn det vi har gjort, men de må selvfølgelig investere i en utdannelse, sier Saddiq.
Han mener det er viktig for ungdommen å være aktiv på alle felt og råder den nye generasjonen til å gjøre som ham: Bygge seg opp sakte men sikkert.
 

Flerkulturelle Norge

Foto : Henrik Kreilisheim

Saddiq mener at folk flest i utgangspunktet har et åpent forhold til fremmede kulturer, og om man gjør en god innsats så vil man bli godt likt og akseptert. Men han understreker at respekt må gå begge veier.

– Det flerkulturelle samfunn er helt vanlig verden over, mennesker fra ulike kulturer og nasjoner jobber side om side overalt. Selv om det til tider oppstår gnisninger, bør vi fokusere på samarbeid. Da vil få veldig gode resultater.

Hvis du kunne vært president i Pakistan for en dag hva ville du gjort?
– Jeg ville gjort det forbudt for alle sivile å kunne bære våpen, det er det bare politi og militær som bør få lov til. Men fremfor alt ville jeg endret skolesystemene og gjort utdannelse gratis og tilgjengelig for alle.

Fakta:
Mohammad Saddiq (født 1952 i Pakistan) er en norsk gründer, forretningsmann, velgjører og eier av StarAutoco.
Mohammad Saddiq kom til Norge som 19-åring og arbeidet som ung som bilmekaniker ved General Motors. Der sparte han nok til å kjøpe en Opel Kadett for 5000 kroner, som han solgte kort etter med 5000 kroners fortjeneste. Sparepenger på 30 000 kroner og hardt arbeid ble deretter investert i egen bedrift, selskapet som i dag er blitt til StarAutoco, med omsetning på nærmere en kvart milliard.