Verden Rundt

Frankrike

Le Pen vil ha Frankrike ut av euroen

Leder av det høyreradikale Front National og presidentkandidat Marine Le Pen mener Frankrike bør forlate eurosamarbeidet så raskt som mulig, skriver Financial Times.
I det siste har Frankrike kommet under stadig større press i kredittmarkedet. Rentene har økt betydelig, og da myndighetene tok opp lån før helgen, steg renten på lån med to- og femårs løpetid til henholdsvis 1,85 og 2,44 prosent.

– Euroen har kvalt våre økonomier, drept vår industri og svekket jobbmarkedet, sa Le Pen om sine kjernesaker da hun presenterte sitt kandidatur, ifølge Financial Times.

Angola

Tidligere koloni redder Portugals næringsliv

Angola er blitt Portugals største eksportmarked utenfor Europa, og sto for sju prosent av den portugisiske eksporten i fjor, sammenlignet med knapt én prosent i 2000, ifølge EUs statistikkbyrå Eurostat, skriver New York Times.
Krisen i Portugal, kulturelle likheter gjennom kolonistyret og en voksende økonomi i den tidligere krigsherjede afrikanske nasjonen gjør at stadig flere portugisiske selskap oppretter en base i Angola. Utvandringsstatistikker viser at opptil 30 000 portugisere flyttet til det afrikanske landet.
Ricardo Gorjao, prosjektleder i softwarefirmaet CPI, sier til New York Times at nesten alle operasjoner har flyttet på grunn av krisen i hjemlandet.
– Vi går gjennom harde økonomiske tider i Portugal, mens her er det en fantastisk utvikling. For oss har det vært det eneste fornuftige å flytte virksomheten til Angola.

Peru

Hedret Utøya-offer i barneby

15 år gamle Emil Okkenhaug var et av ofrene for massakren på Utøya. Nylig ble han hedret under åpningen av en SOS-barneby i Juliaca i den sørlige delen av Peru, skriver Adresseavisen.
Okkenhaugs familie har oppfordret folk til å gi minnebidragene til SOS-barnebyer, og til sammen 250.000 kroner er samlet inn til peruanske barn.
– Vi er veldig glad for den støtten vi har fått og for bidragene folk har donert. Oppi det hele varmer det for oss å kunne gi noe til barn som har det vanskelig, sier Emils far Arne Emil Okkenhaug til Adresseavisen.


Kina

Putin vant kinesisk fredspris

Vladimir Putin har vunnet årets utgave av Confucius-prisen en alternativ pris til Nobels fredspris, oppkalt etter den kinesiske filosofen med samme navn. Vinneren mottar en pengesum tilsvarende 90 000 kroner.

Ifølge NRK hevder kinesiske akademikere at Vesten ikke forstår hvilken betydning Russlands statsminister har for verdensfreden.

– Årets pris går til Putin fordi han handlet på en fremragende måte for å bevare verdensfreden.  Putin gikk imot Natos planer om å bombe Libya, og hadde på den måten en fredelig innstilling til verden, sier Qiao Damo, en av arrangørene til Confucius-prisen.