Vellykkede litterære grep gir liv til dramatisk livshistorie

Virkeligheten er den beste historien

Endte godt: Fabio Geda skrev historien om Enaitollah Akbari (t.v). Han er en av de mange afghanere som har måttet flykte fra hjemlandet i svært ung alder
Foto: Kjell Jørgen Holbye
Tenk deg at du er ti år gammel, blir forlatt i den pakistanske byen Quetta og må klare deg selv.

Tenk deg at noen har angrepet landsbyen du bor i. At noen har kapret landet du er født i. Tenk deg at du er ti år gammel og må flykte fra hjemmet ditt. På ferden blir du forlatt av moren din – fordi hun er glad i deg og vil deg vel.

Moren borte
Dette er utgangspunktet for I havet er det krokodiller. Boken er den sanne historien om Enaitollah Akbari. Den er skrevet i romanform av den italienske forfatteren Fabio Geda (f. 1972). Vi følger Enaitollah fra han flykter fra landsbyen sin i Afghanistan og på reisen til et bedre liv. En dag våkner Enaitollah på vertshuset i Quetta og oppdager at moren, som var der da han la seg kvelden i forveien, er borte. Han får vite at hun har reist tilbake til Afghanistan. Dermed er han helt alene i en millionby hvor han ikke kjenner noen. Enaitollah begynner å jobbe på vertshuset for å få lov til å fortsette å bo der, og slik starter en strabasiøs og utrolig reise.

Gjennom et barns øyne
På bokomslaget står det roman. Og dette er en roman fordi det er ganske tydelig at forfatteren har tatt en del litterære grep som gagner historien. En god historie blir nemlig ikke god av seg selv, men av de valgene forfatteren tar. Vi begynner historien med at Enaitollah er ti år gammel, altså et barn og med all den naivitet og uskyld et ti år gammelt barn kan ha. Språket er ikke barnslig, men likevel et barns språk. Vi ser verden gjennom Enaitollahs øyne, gjennom et barns øyne. Og Geda klarer å gjennomføre dette perspektivet, gjennom hele boken, med troverdighet.

Vi snakker om virkelig ressurssterke mennesker her.

Bør bli pensum
I havet er det krokodiller er en spenningshistorie. Det er spennende å følge Enaitollah på hans ferd, det er spennende å se hvordan han klarer seg gjennom vanskelig prøvelser. Men det er også en bok om virkeligheten for mange flyktninger.

Under lesningen tenkte jeg ofte på de afghanske flytningene i Norge. På hva de må ha gått igjennom for å komme seg til trygghet, for å komme seg til Europa. Visst er dette historien om Enaitollah, men det er samtidig historien om alle de afghanske flyktningene, mange mindreårige som Enaitollah og deres mot og pågangsmot, deres utholdenhet, deres evne til å overleve. Vi snakker om virkelig ressurssterke mennesker her.

Denne boken ville jeg satt opp som pensum i ungdomsskolen. Og alle andre bør også lese den.

I havet er det krokodiller
Fabio Geda
Gyldendal Norsk Forlag 2011

Fabio Geda

Fabio Geda er født i Torino i 1972, og når han ikke skriver, arbeider han med vanskeligstilte barn og ungdommer. Geda skriver for en rekke italienske magasiner og aviser og underviser i skriving og fortelling. Han har tidligere utgitt to romaner, men det er først med I havet er det krokodiller at han har nådd ut til et internasjonalt publikum.

Kilde: Gyldendal forlag