OXLO-prisen til Skeiv verden

Generalsekretær i Skeiv verden, Susanne Demou Øvergaard (midten) med byrådssekretær Anne Siri Koksrud (t.v.) og ordfører Fabian Stang (t.h.)

Skeiv Verden, med generalsekretær Susanne Demou Øvergaard i spissen, fikk i formiddag prisen for sitt arbeid for flerkulturelle lesbiske, homofile, bifile og transpersoner. 

Hvert år i november, rundt FNs toleransedag, tildeles OXLO-prisen på kr 50 000 til en organisasjon, virksomhet eller enkeltperson som har gjort en spesiell innsats i arbeidet med å skape en romslig, inkluderende og åpen by, fri for fordommer og rasisme, og det er åpent for alle å foreslå kandidater.

Juryen la vekt på at Øvergaard har et engasjement som går langt utover stillingsbeskrivelsen. I juryen for OXLO-prisen sitter representanter fra Byrådsavdeling for kultur og næring, Rådet for innvandrerorganisasjoner i Oslo, Rådet for funksjonshemmede, Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner og Enhet for mangfold og integrering.

Jeg hører små barn som sier jævla jøde eller muslim, og det er klart at de ikke vet hva de sier, men gjentar noe de har hørt i lukkede rom.

– Ord er viktige
Ordfører Fabian Stang (H) åpnet arrangementet.  

– Ord har mye å si, og vi er blitt gode på ord. Men jeg hører små barn som sier jævla jøde eller muslim, og det er klart at de ikke vet hva de sier, men gjentar noe de har hørt i lukkede rom. Så på holdningsarbeid har vi fortsatt en vei å gå. Men dette skal vi få til, sier Fabian Stang til vinnerene av prisen, og gjestene på banketten i Oslo rådhus sin festsal.

Generalsekretæren i Skeiv Verden sier til Utrop at hun er takknemmelig for prisen.

– Til sammenligning er budsjettet for alle de ukentlige samlingene vi har i løpet av et år mellom 30.000 og 35.000 kroner. Så 50.000 er mye penger for oss, sier hun.

Flere av gjestene tørket en tåre mens Øvergaard takket for prisen og inviterte til kake hos Skeiv Verden samme ettermiddag.