Trendy negler har blitt som et klesplagg

Å ha moteriktige negler har blitt et viktig innslag for mange kvinner. Negldesigner Kätlin Kass mener at negldesign er et voksende fenomen i Norge.

– Det dukker stadig opp nye teknikker innen negldesign, forteller Kätlin Kass, som har sin egen neglsalong i Oslo.

Hun understreker at i hjemlandet Estland elsker kvinner dekorerte negler, og ser at den trenden har nådd norske kvinner. Voksende trender de siste årene er ulike former på neglene som for eksempel spisse, runde, firkantet eller ovale negler,

Eksprimenterer
– Mange av kundene mine går for sterke farger og mer kreative design, sier hun og smiler. Når jeg først begynte å jobbe som negldesigner i Norge var norske kvinner utrolig skeptiske til å prøve ut nye design. Veldig mange av kundene har vært vant til å ta fransk manikyr, det vil si blanke negler med hvit tupp. Men etter å ha prøvd nye trender blir de forelsket og prøver noe nytt hver gang, sier Kass.

– Selv liker jeg å bruke sminke og farge neglene mine. Det er viktig å ta vare på seg selv, sier Kass stolt.

Neglelakk og nål
Som liten pleide Kass å farge og designe neglene sine med enkel negledesign. Hun forklarer at det hele startet med vanlig neglelakk og en nål.

– Jeg pleide å lakkere neglene mine da jeg var yngre. Da designet jeg dem med en nål før lakken tørket. Etter hvert fant jeg ut at jeg var veldig kreativ med egne negler, så i voksen alder bestemte jeg meg for å ta et kurs i negldesign, sier Kass.

På kurset lærte hun hvordan man setter på og´bygger opp´ gelnegler. Det vil si alt fra: hvordan man filer neglener, fjerne neglbånd, sette på falske negler, lakkering av negler og mye annet.

– Det var en bra måte å tjene ekstra penger på ved siden av skolen, forteller Kass.

Fakta: 

I en artikkelserie setter Utrop fokus på nye trender i det flerkulturelle Norge. Dette er første artikkel i serien. 

Negldesign
Moderne negldesign har som mange andre moter fått sterkest innflytelse fra USA. Dokumentaren NAILgasm fra 2012 tok for seg negldesignens reise fra små, lokale salonger til den internasjonale moteverdenen. I 2014 fikk USA sitt første museum for negldesign. 

Negldesignere bruker en rekke materialer for å forsterke og bygge opp naturlige og kunstige negler, blant annet akryl og gele. I tillegg brukes en rekke materialer til pynt og dekorasjon, som farger, glitter og perler.