I Norge er fødselstallene høyere enn mange europeiske land. Velferdstilbudene er en av flere årsaker til dette, mener sosiolog Eirin Pedersen. Foto: Illustrasjon
Foto: Illustrasjonsfoto: Scanstockphoto
Statens helsetilsyn har undersøkt barnevernet i 60 kommuner. Helsetilsynet har sett på 106 saker. De sier at barnevernet ikke gjør en god jobb.
Eva Holte
Latest posts by Eva Holte (see all)

I halvparten av sakene bryr ikke barnevernet seg om hva barna sier. Barnevernet er ikke flinke til å snakke med foreldrene. Det gjelder både norske foreldre og foreldre fra andre land.

Statens helsetilsyn sier at barnevernet er veldig flinke i saker med små barn og babyer.

Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland sier i januar at hun er bekymret. Hun sier at Barnevernet må være bra i alle saker.

Linda Hofstad Helleland (H) var Barne- og likestillingsminister. Hun sa hun var bekymret for barna.
Foto : Martin B. Andersson /BLD

Jeg er bekymret.

Mange er sinte på barnevernet. De sier at barnevernet bryr seg med barn som har det godt. De sier at  barnevernet tar barn vekk fra foreldrene uten grunn. Linda Hofstad Helleland sier at det er feil. Barnevernet bryr seg bare med barn som har det vondt.

Fakta
Alle barn skal ha mat og klær og kjærlighet. Alle barn skal ha det godt. Foreldre har ikke lov å slå barna eller plage barna. Det er forbudt i Norge.

I Norge er du barn til du er 18 år.

Barnevernet skal hjelpe barn som har det vondt. Noen ganger sier barna til barnevernet at de har det vondt. Noen ganger ber foreldrene barnevernet om hjelp.

Du kan si ifra til barnevernet om barn som ikke har det bra. Voksne i barnehage, skole, på helsestasjoner og sykehus skal si ifra til barnevernet. Da snakker barnevernet med barnet og familien. Det er forbudt ikke å si ifra.

Noen ganger må barnet flytte fra familien. Da må barnet bo hos fosterforeldre. Fosterforeldrene passer på barna til andre. Noen ganger flytter barna tilbake til foreldrene, noen ganger aldri.

ORDFORKLARINGER:
fosterforeldre: et par som oppdrar barn som ikke er deres egne, for eksempel hvis foreldrene dør, er syke, eller av andre grunner ikke kan ha barna
Barnevernet: Barnevernet skal gi barn, unge og familier hjelp og støtte når det er vanskelig hjemme. Det er foreldrene som har ansvar for å gi sine barn omsorg. Men hvis de ikke klarer det alene, skal barnevernet hjelpe til. Barnvernet finnes i alle kommuner.
Statens helsetilsyn: Statens helsetilsyn sjekker og kontrollerer barnevernet, sykehus og sosiale tjenester i NAV.
Plage: gjøre noe vondt mot andre