Blir SMART på Furuset

- Bare tre av tolv barn kunne snakke norsk da de startet på Furuhuset SMART barnehage, mens de andre kunne forstå, men ikke snakke. Vi hadde vanskeligheter, men takket være kroppsspråket klarte vi å kommunisere, forteller 25 år gamle Ilknur Arslan, som er pedagogisk leder og opprinnelig fra Tyrkia.

Ilknur synes det bør være slike tilbud også andre steder enn i Oslo, slik at barna får oppleve barnehage og norsk kultur før skolestart. Barna lærer å sosialisere på barnehagen. De lærer regler og hva som er rett og galt. Lek er en viktig del av et barns utvikling. Når barna er hjemme hos foreldrene, føler de at de er alene, mener hun.

Åpen for alle
– Denne barnehagen er åpen for alle, ikke bare for barn med minoritetsbakgrunn. Selv om det ikke er noen norske barn her, snakker vi alltid norsk. Når våre barn skal starte på skolen får de oppleve etnisk norske barn, så dét er ikke noe problem. Vi er veldig opptatt av språk, påpeker den pedagogiske lederen.
Arslan sier at disse barnehagene er forskjellig fra andre barnehager ved at de snakker enda mer her. De ønsker mer språk på grunn av språkutviklingen. Ellers er det samme rutiner som i vanlige barnehager.

Investering for fremtiden
– Språk er nøkkelen til å klare seg. Man må kunne norsk for å kunne skape et godt samfunn for alle. Tilbudet er derfor en investering for fremtiden. Det man betaler nå får man tilbake i mangfold, mener Gunn Indrevær, som er koordinator på Furuhuset.
Hun forteller at det er en førskolelærer og en assistent som jobber med disse barna. – Det er vanskelig å få tak i førskolelærere. Det var ikke full stilling før, og bare plass til tolv barn, men nå etter at vi har satt opp lavvoen i hagen, blir det bedre. Vi får plass til dobbelt så mange, sier Indrevær.

Lang ventetid
Barnehagen er åpen fire og et halv time, fire dager i uka. Det er gratis for fire og femåringer, fordi man ønsker at de skal lære seg norsk før de begynner på skolen. Ikke alle har råd til å sende barna i vanlig barnehage. Det er fire andre SMART-barnehager i bydel Alna, alle med lang venteliste.

Dette bør du vite om SMART
Rammeplanen for barnehagen framhever viktigheten av språk og sosial utvikling og mestring. SMART-barnehagene i Alna bydel legger til rette for at barn med minoritetsbakgrunn utvikler språk og sosiale evner. Dessuten skal barnehagene bidra til å øke forståelsen for betydningen av språk og integrering blant minoritetsforeldre.

Nytt tilbud
Furuhuset Smart barnehage startet i mai 2006. Det kom statlige midler til Oslo kommune for å lage tilbud til barn som ikke hadde barnehageplass og ikke kunne norsk. Dette tilbudet gjelder fire- og femåringer og er tjue timer i uken. SMART språkgrupper er et gratis korttidstilbud for barn født i 2002 og 2003 uten barnehageplass. Tilbudet legger vekt på språk og sosiale aktiviteter. Bydel Alna har språkgrupper for barn på fire og fem år som har behov for språkopplæring før skolestart.
Bydel Alna har fire SMART-barnehager: Furuhuset, Bakås, Bryn og Lindeberg. Disse barnehagene driver ett gratis språktilbud til fire og fem åringer 17,5 timer i uken. Det er plass til 66 barn i disse språktilbudene. Barnehagene er bemannet med pedagogisk leder, og assistenter eller barne- og ungdomsarbeidere.

Søk selv
Barn som er fire og fem år kan få tildelt plass ved å søke. Bruk søknadsskjema. Helsestasjonene i bydelen utfører en språkkartlegging av alle barn på fireårskontrollen. Helsesøster kan anbefale plass i en av språkgruppene dersom barnet har behov for språkopplæring. En slik anbefaling vil gi barnet en prioritert plass på søkerlista til språkgrupper.
Tilbudet er for alle som har språkvansker. Ingen norske barn bruker tilbudet, fordi de fleste norske mødre jobber og barna deres går i barnehage. Men alle barn i fire og femårsalderen i Groruddalen får redusert prisen på grunn av gratis kjernetid i barnehagene.