Innvandrerkvinne en av Norges beste journalister

– Vi har gått inn i et underdekket område og avslørt noe som har betydning for samfunnet. Slik journalistikk er viktig for norsk presse og samfunnet, sier prisvinner Shazia Majid.
Pakistansknorske Shazia Majid i VG, sammen med tre andre kollegaer, vant SKUP-prisen 2019 som er den gjeveste prisen som gis til en journalist.
Majoran Vivekananthan
Latest posts by Majoran Vivekananthan (see all)

Shazia Majid, Anne Stine Sæther, Sofie Amalie Fraser og Eirik Mosveen I VG fikk SKUP-prisen for 2019.

Prisen får de fordi journalistene avdekket hvordan eldre og syke pasienter betaler prisen for den største helsereformen i nyere tid.

Majid har vunnet SKUP-diplomer både i 2017 og 2018. Det er første gang hun vinner hovedprisen.

Til VG sier prisvinner Shazia Majid at hun er glad for at nettopp denne saken vant.

– Vi forventet ikke å vinne hovedprisen i kveld. Derfor er det desto mer overveldende i kveld at det er akkurat denne saken som vinner. Vi har gått inn i et underdekket område og avslørt noe som har betydning for samfunnet. Slik journalistikk er viktig for norsk presse og samfunnet, sier Majid.

Hun mener at Samhandlingsreformen er et vanskelig område å dekke.

– Jeg og alle vi som har jobbet med det er overlykkelig for dette. Det viktigste for oss er likevel at de svakeste i samfunnet får en stemme, legger hun til.

Digital prisseremoni

Stiftelsen for Kritisk og Undersøkende Journalistikk deler ut prisen. Lederen av SKUP-juryen, tidligere VG-redaktør Bernt Olufsen, leste opp vinnerne og juryens begrunnelse.

Les også portrettintervju med Majid fra 2011: Engasjert følelsesmenneske

Juryens begrunnelse:

«Vi journalister kjenner som regel vår besøkelsestid når store, inngripende reformer er på trappene. Da er vi der for å målbære vesentlig kritikk og relevante innvendinger. Også i den umiddelbare tiden etter at de vidtrekkende tiltakene er iverksatt, sørger vi for at kritiske røster kommer til orde i mediene. Men hva skjer når den første stormen har stilnet? Når interessegruppene ikke lenger ber om taletid. Hvem tar jobben med å ettergå reformenes egentlige virkning på samfunnet, hva politikken gjør med livene våre og de tjenestene vi setter vår lit til at staten skal ivareta?

Årets Skup-prisvinner har valgt å gå inn i en av vår tids store reformer. De har gjort et kartleggingsarbeid som ikke tidligere er blitt gjort, og de har avslørt hvordan norske kommuner har endte opp med å betale nesten 1,4 milliarder i dagbøter til helseforetakene. Reformen som skulle sørge for færre liggedøgn og for bedre samhandling i helsevesenet, har i stedet lagt uforholdsmessige store byrder på kommunene. Men den høyeste prisen er det de eldre og syke som har måtte betale i form av påkjenningene fra timelange nattransporter i ambulanse, de såkalte grønne turene.

Årets Skup-prisvinner har gjort en imponerende jobb med å ta for seg noe så komplekst og omfattende som samhandlingsreformen. Gjennom nitid innsynsarbeid, journalister som selv har lært seg koding, og med evnen til å sette funnene i sammenheng, har de klart å bryte graveprosjektet ned til saker som berører og opprører, og til journalistikk som virkelig får frem politikkens utilsiktede, men brutale konsekvenser.»