Flerkulturell kunnskap gir suksess

 

Sent på 80-tallet kom Seres, som er født i det gamle multietniske Jugoslavia til Norge, og fant sitt andre hjem. Seres har bodd i England, Kina, Frankrike, Singapore og Saudi-Arabia, og fikk også oppleve IT-boomen på 90-tallet da hun jobbet i Silicon Valley i California. 
– I sektorer som krever høy kompetanse er det en enorm fordel å ha blitt kjent med ulike kulturer og måter å gjøre ting på. Jeg har blitt mer fleksibel og tilpasningsdyktig. Forretningsutvikling og innovasjon handler om å se nye muligheter, påpeker hun.
 

Vår erfaring er at selskaper konkurrerer om de aller beste, uansett etnisitet.

Effektivt mangfold
Seres mener folk ofte går i fellen og tenker at mangfold bare handler om etnisitet eller kjønn.
 
– Effektivt mangfold handler om livserfaring og kompetanse til å kunne fungere i flere roller. Kjennskap til andre kulturer og tenkemåter gjør en arbeidstaker mer fleksibel. Evnen til å tenke nytt om markeder og se internasjonale vekstmuligheter er en annen styrke, påpeker hun.
 
For tiden jobber Seres i konsulentbransjen som administrerende direktør i TechnoRocks, hvor hun selger innovasjonsløsninger til teknologibedrifter i Norge. Seres har også vært forsker, leder og evalueringsekspert, samt styremedlem i mange teknologiselskaper. 
 
Brobygging
Ayhan er leder i Alarga og hjelper norske selskaper med å tiltrekke og beholde globale talenter.
 
– Talenter med én fot i Norge og en fot i en annen kultur er våre brobyggere til verden. Som ung bør man få seg utenlandserfaring, gjerne under studietiden. 
 
Kampen om talent
En ny ISF-rapport avdekker at det å ha et fremmedartet navn reduserer sjansen for jobbintervju med 25 prosent. Men Ayhan lar seg ikke skremme.
 
– Erfaringene Alarga har viser egentlig det stikk motsatte, nemlig at selskaper konkurrerer om de aller beste, uansett etnisitet. Homogene bedriftsmiljøer betyr ofte i en lukket bedriftskultur, sier Ayhan.
 
Hovedutfordringen i mangfoldsdebatten i Norge er, ifølge henne, at den kunnskapsdimensjon er for lite fremme. 
 
– Land som USA og Canada har lenge hatt som mål å sørge for kunnskapsinnvandring og fulgt dette opp gjennom konkret handling.
Endring til det bedre
Seres tror mye kommer til endre seg til det bedre i de neste ti til tjue årene.
 
– De flerkulturelle som er født og oppvokst i Norge, har et helt annet utgangspunkt enn for eksempel de som kommer hit på humanitært grunnlag. Kampen om menneskelige ressurser vil bli avgjørende. En ny generasjon flerkulturelle er på vei inn i norsk næringsliv og sultne på suksess. Men vi mister mange til utlandet.

 

Vær målrettet
Også Ayhan mener kampen om de beste vil spisse seg til i årene som kommer. Fremskrivninger fra SSB viser at behovet for høyt utdannet arbeidskraft vil øke frem mot 2020. 
 
– Gode ledere ser dyktige folk som har en indre lidenskap, en sult for å skape verdier og en kjærlighet til faget, uansett om de heter Ola eller Ali.
 
Seres anbefaler de unge flerkulturelle til å jobbe hardt og være målrettet.
 
– Om du gjør en god jobb, blir du sett og satt pris på. Ingen kan argumentere mot målbare prestasjoner og gode resultater.
Navn: Silvija Seres
Alder: 41
Yrkestittel:  administrerende direktør i TechnoRocks
Gode sider: kreativ, analytisk og åpen
Negative sider: har tendens til å bli for utålmodig og rastløs, og må lære meg å nyte livet oftere
Hvem ville du invitert på middag: mor, far og ektemann

Navn: Dilek Ayhan
Alder: 32
Yrkestittel: leder i mangfoldsbedriften Alarga
Gode sider: løsningsorientert, pragmatisk og med en positiv innstilling
Negative sider: også rastløs og utålmodig som Silvija, ønsker kanskje å få gjort for mye på kort tid
Hvem ville du invitert på middag:  Giske, Norvik og Stoltenberg; for meg høres det ut som en perfekt middagstrekant