Tøffe forretningsdamer gir råd om arbeidslivet

Flerkulturell kunnskap gir suksess

 
Foto: Claudio Castello
Silvija Seres og Dilek Ayhan er begge suksessrike på sitt felt, og mener mye av årsaken er at de har hentet det beste fra sin bakgrunn som kvinner og flerkulturelle.

Sent på 80-tallet kom Seres, som er født i det gamle multietniske Jugoslavia til Norge, og fant sitt andre hjem. Seres har bodd i England, Kina, Frankrike, Singapore og Saudi-Arabia, og fikk også oppleve IT-boomen på 90-tallet da hun jobbet i Silicon Valley i California. 
– I sektorer som krever høy kompetanse er det en enorm fordel å ha blitt kjent med ulike kulturer og måter å gjøre ting på. Jeg har blitt mer fleksibel og tilpasningsdyktig. Forretningsutvikling og innovasjon handler om å se nye muligheter, påpeker hun.
 

Vår erfaring er at selskaper konkurrerer om de aller beste, uansett etnisitet.

Effektivt mangfold
Seres mener folk ofte går i fellen og tenker at mangfold bare handler om etnisitet eller kjønn.
 
– Effektivt mangfold handler om livserfaring og kompetanse til å kunne fungere i flere roller. Kjennskap til andre kulturer og tenkemåter gjør en arbeidstaker mer fleksibel. Evnen til å tenke nytt om markeder og se internasjonale vekstmuligheter er en annen styrke, påpeker hun.
 
For tiden jobber Seres i konsulentbransjen som administrerende direktør i TechnoRocks, hvor hun selger innovasjonsløsninger til teknologibedrifter i Norge. Seres har også vært forsker, leder og evalueringsekspert, samt styremedlem i mange teknologiselskaper. 
 
Brobygging
Ayhan er leder i Alarga og hjelper norske selskaper med å tiltrekke og beholde globale talenter.
 
– Talenter med én fot i Norge og en fot i en annen kultur er våre brobyggere til verden. Som ung bør man få seg utenlandserfaring, gjerne under studietiden. 
 
Kampen om talent
En ny ISF-rapport avdekker at det å ha et fremmedartet navn reduserer sjansen for jobbintervju med 25 prosent. Men Ayhan lar seg ikke skremme.
 
– Erfaringene Alarga har viser egentlig det stikk motsatte, nemlig at selskaper konkurrerer om de aller beste, uansett etnisitet. Homogene bedriftsmiljøer betyr ofte i en lukket bedriftskultur, sier Ayhan.
 
Hovedutfordringen i mangfoldsdebatten i Norge er, ifølge henne, at den kunnskapsdimensjon er for lite fremme. 
 
– Land som USA og Canada har lenge hatt som mål å sørge for kunnskapsinnvandring og fulgt dette opp gjennom konkret handling.
Endring til det bedre
Seres tror mye kommer til endre seg til det bedre i de neste ti til tjue årene.
 
– De flerkulturelle som er født og oppvokst i Norge, har et helt annet utgangspunkt enn for eksempel de som kommer hit på humanitært grunnlag. Kampen om menneskelige ressurser vil bli avgjørende. En ny generasjon flerkulturelle er på vei inn i norsk næringsliv og sultne på suksess. Men vi mister mange til utlandet.

 

Vær målrettet
Også Ayhan mener kampen om de beste vil spisse seg til i årene som kommer. Fremskrivninger fra SSB viser at behovet for høyt utdannet arbeidskraft vil øke frem mot 2020. 
 
– Gode ledere ser dyktige folk som har en indre lidenskap, en sult for å skape verdier og en kjærlighet til faget, uansett om de heter Ola eller Ali.
 
Seres anbefaler de unge flerkulturelle til å jobbe hardt og være målrettet.
 
– Om du gjør en god jobb, blir du sett og satt pris på. Ingen kan argumentere mot målbare prestasjoner og gode resultater.
Navn: Silvija Seres
Alder: 41
Yrkestittel:  administrerende direktør i TechnoRocks
Gode sider: kreativ, analytisk og åpen
Negative sider: har tendens til å bli for utålmodig og rastløs, og må lære meg å nyte livet oftere
Hvem ville du invitert på middag: mor, far og ektemann

Navn: Dilek Ayhan
Alder: 32
Yrkestittel: leder i mangfoldsbedriften Alarga
Gode sider: løsningsorientert, pragmatisk og med en positiv innstilling
Negative sider: også rastløs og utålmodig som Silvija, ønsker kanskje å få gjort for mye på kort tid
Hvem ville du invitert på middag:  Giske, Norvik og Stoltenberg; for meg høres det ut som en perfekt middagstrekant