Laget filmdokumentar i Oldedalen

For to år siden lagde filmskaper Weronika Nitsch film om nabobonden Bjarne.
Foto: Privat
Filmskaper Weronika Nitsch flyttet fra bylivet i Polen til en liten plass i Norge, hvor hun laget film om nabobonden.

Hundrevis av timer med opptak fra hverdagen i Oldedalen gjorde Nitsch til kortfilmen «Bjarne vil ikkje på film», som ble vist i NRK i 2018, fikk en Amanda-nominasjon og vant flere premier i utlandet.

Filmen er fra tiden da filmskaperen selv bodde i bygda, og hadde bonden Bjarne som nabo.

Hovedpersonen selv var, som tittelen sier, lite villig til å være med på film, men filmskaperen var standhaftig, og overtalte ham.

– Å få ham til å være med var en utfordring. Han ville i første omgang at jeg kun filmet sauene. Etterhvert trivdes vi så godt i lag at filmen ble et ekstraprodukt, sier hun til Utrop.

Sommerjobb i Norge

Nitsch har bodd snart ti år i Norge, kommer opprinnelig fra Gliwice i Polen, og har bodd og studert teaterkunnskap i Krakow.

– En sommer havnet jeg tilfeldig i Norge, på sommerjobb som treplanter. Naturen var en kontrast til det jeg var vant fra hjemlandet, og gjorde at jeg fikk lyst til å bo der en stund.

Havnet tilfeldig som filmskaper

I Norge har Nitsch videreutdannet seg og fått seg samboer, som hun bor sammen med i Bergen.

– Jeg ville tilbake til Vestlandet etter ett år i Fredrikstad, der jeg har jobbet som medielærer. Her i Bergen trives jeg godt.

Weronika laget sin første dokumentar mens hun studerte i Telemark, mens «Bjarne vil ikkje på film» var hennes masteroppgave på Høgskulen i Volda hvor hun studerte dokumentar og journalistikk.

– Som en del av medieutdanningen fikk jeg i oppgave å lage en kort filmdokumentar. Jeg ble oppslukt av prosessen rundt det å lage film.

Viser ekthet

Filmen om Bjarne ble sendt til mange filmfestivaler, både i Norge og utlandet, og fikk gode kritikker.

– Først og fremst ville jeg vise frem ektheten i Bjarne og hverdagen hans, vise ham frem slik han egentlig er, som et godt og sjarmerende menneske.

I mellomtiden har ikke Nitsch laget nye filmer, selv om det er noe hun håper å få til.

– Jeg har flere idéer, så det handler om å komme i gang. Lærerjobben har i disse to årene hatt førsteprioritet, og idéene jeg har krever reisevirksomhet, noe som har vært så å si umulig å få til under den nåværende situasjon med pandemi, og inn- og utreiserestriksjoner. Jeg håper å komme i gang når det kommer lettelser og man kan reise mellom landegrensene.