Et lite stykke nye Norge

Sol, varme med et frisk bris - går godt overens med hjemmelaget is.
Foto: Bilge Öner
Ikke bare lager de unge flyktningene hjemmelaget sandwich-is, de sykler også i Oslos gater og selger den – akkompagnert av orientalsk musikk. 

NB! Saken ble opprinnelig publisert i Utrops papirutgave september 2016

Utrop ble med Moulham Aldhem (20) fra Syria, Hussein Abdulwahid (18) fra Irak og Marianne Breie Madsen (26) fra Norge, og fikk se Sandwich Brothers i full aktivitet. Allerede før de er ute av porten, blir de møtt av nysgjerrige blikk og smil.

Det er Oslo som er guttas boltreplass. Og sykkel er fremkomstmiddelet. I dag skal vi fra Grünerløkka via Grønland til Nydalen. Å sykle fra “Løkka” til Grønland med den store og tunge sykkelen går greit. Men til Nydalen velger de t-banen. Heisdøra på den topp moderne tbane-stasjonen er imidlertid ikke vid nok til den store sykkelen med is-kjøler. Kjapt finner guttene ut at kjøleren må av sykkelen, mens sykkelen bæres opp trappene. Men den er tung. Halvveis opp trappene kommer heldigvis en god samaritan til unnsetning og bærer sykkelen opp sammen med Hussein Abdulwahid.

Er Norge klar?
Gutta er snarrådige og med sine gode norskkunnskaper viser de at de er klare for Norge, men er Norge klar for disse blide iskremselgerne? Moulham forteller at han og Hussein, ved siden av å selge is, også jobber på kjøkkenet med selve iskremproduksjonen.

Hussein tar utfordringen på strak arm.
Foto : Bilge Öner

Tidligere jobbet jeg i en klesbutikk, men jeg liker denne jobben mye bedre.

– Tidligere jobbet jeg i en klesbutikk, men jeg liker denne jobben mye bedre, sier Moulham og smiler bredt under den frodige hårmanken.     

Og vips, så var kaffe-isen utsolgt.
Foto : Bilge Öner

Sandwich Brothers består av 12 unge nye norske “brødre” fra Syria, Eritrea, Norge, Irak, Somalia, Afghanistan, Sudan og Etiopia. De lager “kanskje Oslos beste iskrem”, ifølge Apertif.no, som først omtalte iskrem-prosjektet. Samarbeidet med introduksjonsprogrammet ved Senter for flyktning-kompetanse og integrering (SeFi) i Bydel Gamle Oslo har gjort det mulig å tilby 12 unge gutter i alderen 18-25 år en betalt deltids sommerjobb/arbeidstrening som skal vare i seks måneder. 

Kundefokusert betjening.
Foto : Bilge Öner

Kortere vei til arbeidslivet
Marianne Breie Madsen studerer arabisk på Universitetet i Oslo. Hun er en av de frivillige bak prosjektet.

– Vi har sett at det finnes ulike integreringstiltak utover det obligatoriske introduksjonsprogrammet for bl a jenter og familier, men ingen spesifikke tiltak for gutta. Prosjektet gir guttene nødvendig arbeidserfaring, språktrening og muligheten til å møte nye mennesker. Jeg husker fremdeles hvor mye jeg lærte av min første sommerjobb som iskremselger! Jeg tror vi kan bidra til å gjøre veien ut i arbeidslivet kortere og håper at flere bedrifter får øynene opp for det store ubenyttede arbeidspotensialet, sier hun.

– Felles for gutta er at alle er bosatt i Gamle Oslo, og at de har stor glede av å jobbe, legger hun til.

På et kjøkken på Grünerløkka håndlages de delikate sandwich-isene av økologiske råvarer.

Skaper sommerjobber
Bak Sandwich Brothers-konseptet står Blindern-studenten Christoffer Naustdal Hjelm. Det hele startet med en venne-tur til New York for par år siden. Da fikk Naustdal sansen for hjemmelaget iskrem, noe som fikk ham til å eksperimentere litt på hjemmebane.

– Etter at jeg leste en reportasje i D2 om «farsotten», tenkte jeg at jeg også kunne gjøre noe med det, sier Naustdal Hjelm, som i løpet av sommeren 2016 satte i gang Sandwich Brothers-prosjektet sammen med Blindern-studentene Marianne Breie Madsen, Karin Mogstad og Celestyna Hamad.

De stilsikre uniformene til Sandwich Brothers er designet av den prisvinnende norske designeren T-Michael. Høyttaleren musikken strømmer ut ifra, kommer fra firmaet En Lufthavn, som lager høyttalere av gamle kofferter, et prosjekt rapgruppa Karpe Diem nylig har kjøpt seg inn i. Sykkelens design, kunst og utsmykking kommer fra kunstneren Fadlabi, en norsk kunstner bosatt i Oslo, opprinnelig fra Sudan.

Vanilje til alle
I Nydalen går salget bra. En mann i 50-årene kommer ned fra kontoret for å kjøpe is til alle kollegene sine. Det blir fire-fem is samme smak. 

– For å unngå krangel tar jeg vanilje til alle, sier han med et skøyeraktig smil. 

Kundene står i ring rundt sykkelen. Gutta må konsentrere seg for å holde styr på alle bestillingene. En dame kommer for å bestille et større parti is til et arrangement. Marianne henviser damen til ansvarlig Christoffer N. Hjelm. 

I løpet av dagen, mens orientalske rytmer fyller luften, får gutta mange komplimenter for de spennende smakene. De tilbyr blant annet “All Black”, som er sjokolade-biscuit, mørk sjokoladeis og balsamicoglaserte mandler, “Mr. Barista” (kaffe- og sjokolade is, cookiedough-biscuit og espressoglaserte mandler fra Tim Wendelboe) og “The PBJ” (peanøttsmør-biscuit med jordbærsorbet – vegan og glutenfri). 

Standard kontrakt
Angående økonomi og arbeidsforhold for iskrem-brødrene skriver Christoffer N. Hjelm i en epost at samtlige jobber skift, mellom seks og åtte timer, litt uavhengig av hvor mye det er å gjøre. Alle jobber et par dager i uka hver.

Sandwich Brothers har en standard arbeidskontrakt, og foreningen International Sandwich Brothers er deres arbeidsgiver, ifølge Hjelm.

– Det er deltid mens de er i Introduksjonsprogrammet, og lønnen justeres slik at den kommer til fratrekk på introduksjons-stønaden, skriver han og legger til at salget har variert mellom 60 og 600 solgte is dagen, avhengig av forholdene.