Korona-innstramninger: Johansen bekymret for importsmitte

Oslos byrådsleder varslet i dag flere korona-innstramninger i hovedstaden.
Oslo strammer inn korona-tiltakene denne uken. Byrådsleder Ramond Johansen (Ap) uttrykte også bekymring for importsmitte.
4Shares

Fra og med torsdag 29. oktober klokken 12.00 strammer Oslo inn korona-tiltakene, kunne Oslos byrådsleder Raymond Johansen opplyse i en pressekonferanse, ifølge Groruddalens Avis.

Johansen varslet under pressekonferansen om videreføring av tidligere tiltak og innstramninger. Oslo innfører munnbindpåbud innendørs på offentlig sted når meteren ikke kan holdes og påbud om hjemmekontor. Folk anbefales om å ha maks ti nærkontakter i løpet av en uke utenfor egen husstand. I tillegg bes politiet om å straffefølge brudd på smittevernsreglene.

Videre påpekte han at man nå må få ned mobiliteten i byen, og ber om at man minner hverandre på regelverket.

Vask henda, hold deg hjemme om du er syk, hold avstand, unngå håndhilsing og klemming. Om vi alle gjør dette så får vi smitten ned.

Fokus på importsmitte

Johansen uttrykker under pressekonferansen stor bekymring for økningen ellers i Europa, og minner om at mange utenlandske bor og jobber i Norge deler av året.

– Det er ingen grunn til å tro at de som kommer med fly til Norge for å jobbe følger alle karanteneregler, påpeker han, og poengterer at Norges regelverk har i stor grad vært frivillig.

Ifølge ABC Nyheter sa Johansen på Politisk kvarter på NRK tidligere i uken:

– Det betyr at det ikke bare er hvordan vi utøver smittevernet her i Oslo eller her i Norge som har betydning. Det å kunne redusere importsmitte vil være usedvanlig viktig i ukene framover, fortsatte han.

Oppsporing i gang

Forrige uke testet 80 positivt for korona på teststasjonen på Gardermoen. 37 av disse kom fra Polen, opplyser Ullensaker kommune.

FHI-direktør Espen Nakstad sier man ønsker å fange opp flere tilfeller på flyplassene.
Foto : Finn Oluf Nyquist

– Vi kommer til å opprettholde teststasjoner ved flyplassene og jobber med hvordan vi kan fange opp flere smittetilfeller der, sier Espen Nakstad, assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet til NRK.

Nakstad mener de høye tallene for polske arbeidsreisende skyldes at det er omfattende smitte i Polen for tiden, i likhet med flere andre land i Europa.

– Sannsynligheten øker også for at noen av dem som reiser er smitteførende, sier Nakstad.