Kvensk språk dokumentert

Språkkorpus: Forsker Pia Lane har ledet arbeidet med å samle inn opptak av kvensk talemål
Foto: Ram Gupta/UiO
Språkforskere ved Universitetet i Oslo (UiO) har gjort 40 timer opptak av kvensk talemål i Troms og Finnmark. 8. april ble en omfattende samling av kvensk språk, et såkalt korpus, lansert med medier og politikere til stede. Prosjektleder er Pia Lane ved UiO (bildet).
0Shares

Språkkorpuset, som inneholder en oversikt over kvensk talemål, blir nå tilgjengelig for forskere. Prosjektleder Lane sier samlingen kan føre til at kvensk endelig kan få en egen ordbok og en egen grammatikk. Kvensk fikk status som minoritetsspråk så sent som i 2005.

– På sikt vil korpuset også kunne bli viktig for eldre kvener som kan begynne å skrive sitt eget språk, noe de i liten grad gjør i dag, sier hun til Nrk Radio.  

Generalsekretær i Norske kveners forbund, Ivar Johnsen, var til stede på lanseringen ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier ved UiO.

– Det er en stor dag, sier han til Nrk Radio.

Regjeringen til stede

Forskerne og de kvenske representantene som deltok på lanseringen, ble gratulert av Raimo Valle, statssekretær i Fornyings- og administrasjonsdepartementet.

– Korpuset vil være et viktig element i utviklingen av kvensk som skriftspråk, mener han.

Også redaktør i den kvenske avisen Ruijan Kaiku, Lisa Koivulehto, håper på at det kommer en ordbok på kvensk med tiden, som hun mener er meget viktig for det kvenske språket.

Det er allerede et prosjekt i gang ved Universitetet i Tromsø for å lage en kvensk nettordbok for allmennheten, sier hun til Utrop.